Sursa foto: Wikipedia
Sursa foto: Wikipedia

Pogromul de la București a avut loc între 21 și 23 ianuarie 1941, la București.

În această perioadă a izbucnit o revoltă legionară care era condusă de Horia Sima, împotriva generalului Ion Antonescu.

Pogromul coincide cu această revoltă dusă împotriva “Conducătorului” şi reprezintă cel mai mare şi mai violent pogrom împotriva evreilor din istoria Munteniei.

Este momentul în care poliţia legionară asasina sute de intelectuali, doctori, o reală elită a intelectualitaţii evreieşti din România.

Asasinatele au avut loc în padurea de la Jilava şi în Abatorul de la Bucureşti. Acestea au continuat şi pe şoselele Fundeni şi Pantelimon.

Masacrul din pădurea Jilava: tortură, umilinţă şi jaf

Sursa foto: Wikipedia

90 de evrei, dintre cei torturați în centrele legionare de tortură, au fost încărcați în camioane, duși în pădurea Jilava, dezbrăcați și împușcați în cap.

A doua zi, unii legionari s-au întors la fața locului pentru a aduna îmbrăcămintea celor uciși și lucrările dentare de aur.

Printre evreii asasinați în pădurea Jilava au fost farmacistul Alexandru Solomon, vicepreședinte al comunității evreiești din București, Ioshua Cuperștic, cantorul Templului Coral din București și Iacov și Iosef, fii rabinului Zvi Gutman. Rabinul Zvi Gutman a fost împușcat de două ori, dar a supraviețuit. Alt fiu al rabinului Zvi Gutman, rabinul Efraim Gutman este rabinul sinagogii „Iacov și Iosef Gutman” de la Tel Aviv.

Masacrul de la Abator: trupurile evreilor au fost agăţate în cârligele folosite pentru vite

Sursa foto: Wikipedia

O ceată de legionari a luat 15 evrei de la centrul de tortură de la Prefectura poliției Capitalei. Oamenii au fost duşi la abatorul Capitalei, unde au fost împușcaţi în ceafă.

Câteva trupuri de evrei au fost introduse în clădirea abatorului și atârnate de cârligele folosite pentru vite. Unor cadavre li s-au scos intestinele și au fost puse în jurul gâtului.

Scriitorul Virgil Gheorghiu consemnează următoarele: “În imensa sală a abatorului unde boii sunt agățați cu cârlige pentru a fi spintecați, erau suspendate acum cadavre de oameni goi. Era un spectacol oribil care întrecea în cruzime orice imaginație. Pe unele cadavre era însemnat cuvântul “CUȘER”. Erau cadavre de evrei.Sufletul mi-e murdărit. Mi-e rușine de mine însumi. Rușine, pentru că sunt român ca acei criminali din Garda de Fier.”

Pogromul legionar din București va fi comemorat, sâmbătă, la Teatrul Evreiesc de Stat

Teatrul Evreiesc de Stat comemorează 81 de ani de la Pogromul de la Bucureşti din 21-23 ianuarie 1941.

Un eveniment artistic va avea loc sâmbătă, de la ora 18,00, conform unui comunicat al organizatorilor.
Intrarea la evenimentul „81 de ani de la Pogromul legionar de la Bucureşti” va fi liberă, în baza unei rezervări prealabile la 0743 215 998, potrivit Agerpres.

Articolul precedentMircea Geoană: „Aceasta este linia cu adevărat roșie, nu cea pe care o spune șeful diplomației de la Moscova”
Articolul următorSorin Grindeanu a știut că angajații STB vor intra în grevă: „Am fost informat cu o zi înainte”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time