Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susține că „este treaba NATO unde și în ce configurație” se așază prezența militară în țările NATO, după ce diplomația rusă a solicitat retragerea trupelor NATO din România și Bulgaria.
Potrivit unei declarații făcute de Geaonă, la Digi 24, Rusia realizează o „întoarcere în timp istoric”, mai mult, că amenințările acesteia, cu privire la incursiunea militară în Ucraina, reprezintă adevărata linie roșie.
„Răspunsul nostru a fost și rămâne la fel de clar și de transparent: nu există în niciun fel o modalitate de a negocia, de a compromite postura militară a NATO pe teritoriul țărilor NATO. Este treaba NATO unde și în ce configurație, în funcție de nevoile de securitate, ne așezăm prezența militară în țările NATO. Nu este problema Federației Ruse, așa cum noi nu spunem Federației Ruse unde să își pună sau să nu își pună propriile forțe pe teritoriul său. Ceea ce spunem Federației Ruse este că e totalmente anacronic și este o întoarcere în timp istoric către zone complicate ale istoriei europene, ideea că poți să ameninți cu incursiune militară un stat vecin, suveran, independent și democratic din Europa. Aceasta este linia cu adevărat roșie, nu cea pe care o spune șeful diplomației de la Moscova”, a declarat pentru Digi24 secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
Moscova a cerut garanţii din partea NATO obligatorii din punct de vedere juridic potrivit cărora blocul militar va înceta să se mai extindă şi va reveni la graniţele sale din 1997. De altfel, propunerile de securitatea cerute de Rusia vor fi discutate din nou cu Statele Unite, vineri, la Geneva, unde secretarul de stat american, Antony Blinken se întâlnește cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, transmite Digi 24.
De asemenea, pe fondul acestor tensiuni, președintele Klaus Iohannis se întâlnește la această oră cu premierul Nicolae Ciucă, pentru a discuta situația de securitate de pe Flancul Estic, potrivit Administrației Prezidențiale. Discuția dintre Iohannis și Ciucă vine în contextul în care Rusia a masat peste 120.000 de militari la frontiera cu Ucraina.
Altfel, SUA a anunțat că ar putea trimite mai mulți militari în România și Polonia, în timp ce președintele Emmanuel Macron susține că țara sa este pregătită să suplimenteze forțele militare de pe Flancul Estic și să trimită soldați în România.
Cele două anunțuri au fost salutate, ieri, de președintele Klaus Iohannis, care a subliniat că „parteneriatul strategic dintre România și SUA și solidaritatea NATO sunt foarte puternice”.
Biden l-a avertizat pe Putin că orice mișcare a Rusiei în Ucraina va fi considerată o invazie