Ministrul Cătălin Predoiu a vorbit în această seară despre ceea ce ar trebui să se întâmple cu activitatea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, în contextul în care astăzi a anunțat că proiectul de desființare a Secției va fi supus spre dezbatere publică.
Potrivit anunțului oficial, după finalizarea perioadei în care pot fi primite sugestii și observații pe proiect, actul normativ va fi transmis Consiliului Superior al Magistraturii spre avizare, iar în prima parte a lunii februarie ar urma să fie aprobat în Guvern și înaintat Parlamentului.
„În acest fel, Guvernul și Ministerul Justiției au desfășurat și vor desfășura toate procedurile necesare în competența acestora, pentru a fi respectat termenul de 31.03.2022 prevăzut în programul de guvernare pentru desființarea SIIJ”, se arată în comunicatul Ministerului Justiției.
Iar dacă tot a anunțat ce urmează, Cătălin Predoiu a ținut să povestească despre proiect și pe sticlă, probabil pentru un reach mai mare. Astfel, invitat la B1 TV, ministrul Justiției a dat asigurări că proiectul nu prevede înfințarea unei noi structuri, ci va folosi sistemul actual juridic, „piramidal”, cu o mare grijă ca magistrații să nu fie anchetați abuziv.
Asigurările din acest moment sunt că proiectul elaborat acum „atinge cerințe europene asumate de România” și garantează independența judecătorilor, urmând a fi făcută, evident, „o selecție riguroasă a procurorilor care instrumentează cauze cu magistrați”.
„Noi ceea ce utilizăm este un sistem de competențe care se bazează pe arhitectura existentă a Ministerului Public, pe sistemul de parchete, piramidal, ierarhic și o facem cu anumite condiții care țin de vechimea procurorului care se va ocupa de astfel de cazuri, de modul în care sunt desemnați, în mod special de Plenul CSM, de garanțiile pe care trebuie să le ofere, și, nu în ultimul rând, de garanțiile pe care trebuie să le avem că magistrații nu vor fi supuși niciunui fel de presiuni din partea unui anchetator”, a spus Cătălin Predoiu pentru sursa citată.
Predoiu a mai arătat totodată că nu era cea mai fericită idee ca activitatea să fie preluată de procurorii anticorupție, în ciuda criticilor. Concret, de dosarele privind infracțiunile săvârșite de magistrați se vor ocupa 12 procurori la Parchetul General și 30 de procurori în teritoriu – câte 2 la fiecare curte de apel.
Evident, fostul ministru USR al Justiției, Stelian Ion, deja a opinat că proiectul „știrbește” competența Direcției Naționale Anticorupție de a ancheta cazurile de corupție în care sunt implicați magistrați, atrăgând atenția, în ciuda asigurărilor, că „proiectul de desfiinţare a SIIJ prezentat de Predoiu încalcă flagrant una dintre cerinţele principale ale rapoartelor MCV şi avizele Comisiei de la Veneţia, şi anume refacerea competenţelor parchetelor specializate, DNA şi DIICOT”.