Darius Vâlcov la un pas să rămână fără diploma de doctor

Decizia Tribunalui București nu este definitivă

Tribunalul București a decis, miercuri, anularea diplomei de doctor a fostului ministru și consilier guvernamental Darius Vâlcov, la cererea Academiei de Studii Economice București, anunță Mediafax.  

Admite cererea. Dispune anularea diplomei de doctor seria F nr.0003384 eliberată sub nr.448/19.10.2010

Tribunalul București

Vâlcov va putea contesta decizia magistraților, aceasta putând fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul București – Sectia a-II-a Contencios.

În aprilie 2020, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), după ce comisia de lucru care a analizat sesizarea de plagiat, a stabilit că aproximativ 50 de pagini, reprezentând 23% din teza de doctorat a fostului consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, reprezintă preluare integrală sau parţială din alţi autori.

 Darius Vâlcov, fost consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Viorica Dăncilă şi unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai fostului preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, a plagiat un sfert din teza de doctorat în finanţe fără să indice vreo sursă, a decis Comisia de Etică şi Deontologie Profesională de la Academia de Studii Economice (ASE) în urma unei sesizări primite la scurt timp după ce PressOne a dezvăluit, în exclusivitate, că teza de doctorat a lui Vâlcov este plagiată.

 „49,72 pagini, reprezentând 23,45% din cele 212 pagini propriu-zise ale tezei de doctorat, respectiv 49,72% din cele 100 de pagini supuse analizei, sunt expresia unui caz de plagiat, aşa cum este acesta definit de prevederile Legii 206/2004 aplicabile la data susţinerii publice a tezei de doctorat”, se arată în raportul Comisiei de Etică a ASE, făcut public în octombrie 2019.

La acel moment, Darius Vâlcov a respins acuzaţiile conform cărora mai mult de jumătate din teza sa de doctorat ar fi plagiată şi a afirmat că este vorba despre o acţiune de decredibilizare a sa la a cărei origine ar fi „o parte din cei 19.000 de angajaţi ai SRI” inclusiv „acoperiţii”, potrivit Digi 24.

Reamintim că Darius Vâlcov a mai fost în atenția magistraților, într-un dosar pentru luare de mită (2 infracțiuni) și trafic de influență, în valoare totală de 4.296.270 lei. „Achită pe inculpatul C.E. pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Achită pe inculpatul D. M. pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită în formă continuată. Achită pe inculpata C.-S. E.-M. pentru infracţiunea de dare de mită în formă continuată. Achită pe inculpatul Vâlcov Darius Bogdan pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la dare de mită şi instigarea la luarea de mită. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei sentinţei penale”, se arată în decizia instanței Tribunalului Gorj, în cazul procesului ce îl implică și pe Darius Vâlcov. În urma apelului a fost stabilit termenul de judecată pe data de 9 decembrie, la care a fost amânată cauza până pe 22 februarie 2021.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentPrimarul general al Capitalei a avut la dispoziție pentru campania electorală peste 300 de mii de lei, din donații
Articolul următorAnia Caill, victima unor piedici și sabotaje inutile. Ana Loredana Predescu cere explicații