Procurorii constănțeni anchetează cazul oilor scufundate în Portul Midia

Deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci îngropate

Procurorii constănţeni au deschis o anchetă, după ce o mare parte din animalele moarte aflate la bordul navei Queen Hind, care s-a scufundat, în 24 noiembrie 2019, în Portul Midia, nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din localitatea Măcin, din județul Tulcea.

Potrivit unui comunicat de presă, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Constanța a pus în aplicare două mandate de percheziţii domiciliare, în două locaţii situate pe raza localităţii Măcin (Tulcea).

În cauză au fost delegaţi poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea, Agenţia Protecţia Mediului – Tulcea, Direcţia de Sănătate Publică – Tulcea, pentru stabilirea legalităţii modului cum s-a derulat activitatea de incinerare ovinelor înecate pe nava eşuată în luna noiembrie 2019 în Portul Midia. În urma activităţilor desfăşurate la faţa locului, s-a stabilit faptul că, mare parte dintre deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din localitate.

Comunicat PCA Constanța

De altfel, cercetările continuă, cu privire la reprezentanţii societăţii care au contractat distrugerea deşeurilor animale, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni privind protecţia mediului și regimul deşeurilor. În urma percheziţiilor domiciliare au fost ridicate mai multe documente cu valoare probatorie, precum şi diverse sume de bani în lei şi valută, transmite și Poliția de Frontieră.

Video dezgropare animale

Din cele 14.600 de oi care se aflau la bordul navei Queen Hind, ce urmau să fie transportate către Arabia Saudită, doar 180 au supraviețuit. Potrivit lui Gabriel Păun, de la Animal International, România exportă anual 3 milioane de oi, fiind cel mai mare exportator de ovine, în viu. Exporturile europene de animale în viu au crescut ca valoare de la 1 miliard de euro în 2000 la 3,3 miliarde în 2018, transmite G4Media.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentAnia Caill, victima unor piedici și sabotaje inutile. Ana Loredana Predescu cere explicații
Articolul următorLui Mazăre i-a fost admis, de principiu, recursul în casație în cazul dosarului „Retrocedărilor de pe Litoral”