Sursa foto: Europa FM

Într-o scrisoare deschisă adresată șefului statului Klaus Iohannis, Sindicatul Național al Gărzii de Mediu a anunțat că se află în pragul unei greve generale pe termen nelimitat. Mai mult, reprezentanții sindicatului îi cer președintelui, „măcar în al 12-lea ceas”, să repună Garda Națională de Mediu „cu adevărat” în funcțiune.

„Sănătatea mediului este în 2021 într-un mare pericol. Infracționalitatea de mediu crește alarmant. Mijloacele celor care fac infracțiuni de mediu, în special în zona transportului de deșeuri ilegale, dar nu numai, devin tot mai sofisticate”, se mai arată în scrisoarea transmisă președintelui.

Sindicatul Național al Gărzii de Mediu: „Suntem ținuți de patru ani la un nivel de remunerare profund inechitabil”

Totodată, sindicaliștii susțin că angajații Gărzii Naționale de Mediu nu pot face față multiplelor însărcinări, iar salariul este sub așteptări.

„Ni se reproșează degeaba că nu acționăm în același timp, în toate punctele vulnerabile, dar cum să facem acest lucru cu 450 de comisari din care 30 ies la pensie în curând, unii și-au dat demisia, iar alții sunt pe punctul să o facă?!? (…) Suntem tot mai încărcați cu misiuni tot mai specializate, inclusiv din zona de activitate a altor instituții fără a primi instrumente de acțiune pe măsură și o salarizare măcar la nivelul acestor instituții!”, au precizat sindicaliștii, relatează g4media.ro.

Mai mult, reprezentanții sindicatului au mai susținut că cei de la Garda Națională de Mediu (GNM) nu au nici un fel de protecție instituțională, consiliere psihologică sau asigurări medicale generale pentru contaminările biologice, chimice și radiologice.

„Chiar nu poate fi găsită o soluție de exceptare de la înghețarea salariilor și pentru angajații Gărzii Naționale de Mediu?! Și munca noastră e una de linia întâi, plină de responsabilități, dar și plină de pericole!”, se arată în scrisoare.

De asemenea, Sindicatul Național al Gărzii de Mediu au mai precizat că e nevoie de o regândire rapidă  a schemei de luptă împotriva criminalităţii de mediu.

„Nu cerem privilegii, domnule Președinte! Vrem să ne facem treaba eficient în slujba interesului public. Vrem sa avem respectul cuvenit  angajamentului profesional pe care ni l-am asumat, acela de a fi în prima linie a bătăliei pentru un viitor curat!”, au concluzionat reprezentanții sindicatului.

Cum vor plăti românii pentru neglijența autorităților în gestionarea deșeurilor. Amenzi de sute de mii de euro pe zi pentru gropile de gunoi fără autorizație de mediu

Articolul precedentProgramul casieriilor RAJA în perioada sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou
Articolul următorGreva CFR este ilegală. Trenurile au avut întârzieri de până la 220 de minute
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.