Greva a fost, dintotdeauna, modalitatea prin care angajații și-au exprimat nemulțumirea.
Nu pentru că le-ar fi plăcut să stea degeaba așteptând rezultatele imprevizibile ale unei negocieri, ci pentru că discuțiile calme nu au dat rezultate.
Nu se trezește nimeni de prea mult bine că intră în grevă. De obicei asta se întâmplă cam când îți ajunge cuțitul la os. Când nu sunt respectate niște promisiuni. Când sunt încălcate niște drepturi.
Cele mai multe greve pe care le-am trăit au fost în Învățământ. Pentru că, la un moment dat, cu salariul ăla de profesor nu aveai cum să te târăști de la o lună la alta. Plus nervi, stres, responsabilitate.
Nu spun că nu au fost sau nu sunt și alte sectoare dezavantajate, dar învățământul chiar a fost, mult timp, la sfârșitul listei bugetului.
Acum, însă, în ajun de sărbători, greva lovește din mai multe părți. Semn că acea creștere economică pe care o lăuda Cîțu nu se prea resimte și-n portofelele românilor.
Când greva se întâmplă în mai multe puncte, simultan
Primii care au organizat proteste au fost polițiștii. Aceștia au protestat, timp de mai multe zile, în fața prefecturilor. Dacă nu li se vor îndeplini cererile, aceștia spun că vor continua protestele.
De menționat e faptul că ”Poliţiştii nu vor salarii mărite, ci vor doar plata acelor drepturi prevăzute încă din anul 2017 în Legea salarizării. Din 2007, poliţiştii nu au mai avut parte de măriri salariale. Norocul nostru a fost creşterea salariului minim pe economie, pentru că altfel aveam şi acum salariul de 1.100 lei, cum era în 2013.”, spun cei de la EUROPOL.
Pentru că nu au primit majorarea salarială promisă încă din 2020, sindicatele din învățământ au intrat, și ele, astăzi, în grevă.
Câte 3 ore, în fiecare zi, timp de 3 zile, aceștia își vor cere drepturile, în stradă. Următorii pași sunt ” neîncheierea mediilor școlare și grevă de avertisment, până la grevă generală, dacă va fi nevoie”, declară reprezentanta sindicatelor profesorilor.
Nu la fel de organizați, dar cu un impact direct, aproximativ 1.500 dintre angajații CFR au început, azi, o grevă spontană. Astfel, peste 100 de trenuri sunt afectate.
Rodrigo Maxim, lider sindical CFR, declară: ”Salariile pe calea ferată nu mai sunt atractive, e criză de personal, condițiile de muncă și de odihnă sunt inumane. […]Este inadmisibil ca un inginer să stea pe un salariu de 2300 de lei, bani în mână, în situația în care totul s-a scumpit.”
Pentru cei care călătoresc cu trenul, condițiile inumane nu sunt o surpriză. Iar salariul în sine este, într-adevăr, infim, pentru munca prestată.
Tot cu greva încearcă și angajații Gărzii de Mediu să-și rezolve problemele
Aceștia cer condiții de muncă mai bune, creșterea numărului de salariați și salarii mai mari.
”Noi, angajații Gărzii Naționale de Mediu, puțini la număr și slab motivați, nu mai facem față multiplelor însărcinări. […]Cum să acționăm non stop în 42 de județe plus Municipiul București și Rezervația Biosfera Deltei Dunării, cu 5 – 15 de comisari pe județ, ceea ce înseamnă un comisar la aproximativ 40 000 de locuitori, respectiv 1 comisar pe 530 de kmp. Iar în București cu 2 comisari pe sector, adică 2 comisari la o populație de 300 000 – 400 000 locuitori?!?” spun aceștia, într-o scrisoare deschisă adresată lui Klaus Iohannis.
Aceștia fac apel la președinte pentru a putea să-și îndeplinească, în mod sigur și eficient, sarcinile de serviciu. Pentru că nu putem avea acel mediu curat, fără deșeuri, dacă Garda de Mediu se află în imposibilitatea de da randament.
Reluăm: am ajuns în momentul în care, se pare, că greva este singura soluție. Indiferent de câte promisiuni politice s-au făcut, salariile au rămas la fel. Nivelul de trai scade. Da, știm, e pandemie. Dar cum se face că, în loc să se concentreze pe rezolvarea problemelor societății, clasa politică se-mpiedică în șicane reciproce? Și de ce, în loc să evităm ideea de grevă, nu calculăm, tăiem, împărțim, în așa fel încât să ajungă la toată lumea? Nu doar la unii.