Foto: Cotidianul.ro
Foto: Cotidianul.ro

Sute de tone de alimente contaminate au fost retrase de pe piaţă.

Anunţul a fost făcut de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

ANSVSA a retras şi distrus alimentele, iar anul 2021 a înregistrat o creştere cu 30-40% a alertelor alimentare.

Alertele au avut ca subiecte atât carnea de pasăre infestată cu salmonella, fructele şi legumele contaminate cu pesticide, dar şi îngheţata sau peştele în care este prezentă bacteria listeria.

În acest an, România a cunoscut o creştere cu 30-40% a alertelor alimentare: salmonella enteritidis şi salmonella typhimorium

Anul acesta am avut o creştere cu 30-40% a alertelor alimentare, pe anumite segmente, şi sute de tone de produse alimentare contaminate retrase de pe piaţă. Îngrijorarea numărul 1 a serviciilor veterinare din România este contaminarea cu salmonella şi în special cu cele două serotipuri: salmonella enteritidis şi salmonella typhimorium”, au precizat reprezentanţii ANSVSA.

De asemenea, aceştia au explicat că există peste 1.000 de serotipuri de salmonella, dar două sunt extrem de periculoase. Acestea provoacă toxiinfecţii alimentare destul de grave. Încă din luna august au fost făcute o serie de analize pe Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF).

În urma acestora, a fost constatată o creştere faţă de 2020 pe alertele cu salmonella.

Începând cu luna octombrie am demarat un plan naţional care să vizeze controlul cărnii de pasăre în special provenienţă Polonia. Aici, creşterea alertelor a fost de peste 40%, dar au mai fost şi din alte state membre, precum Ungaria. Din luna octombrie constatăm zilnic apariţia de probe neconforme de salmonella, care se retrag automat de pe piaţă”, a declarat pentru Agerpres vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea.

Este nevoie de o creştere a frecvenţei controalelor, deoarece prea multe alimente sunt infestate, expirate şi nocive

Ponea a ţinut să insiste pe faptul că produsele alimentare provenite din Polonia vor fi absente de pe piaţa românească până când laboratorul va certifica siguranţa produselor.

Vom face acest lucru până când frecvenţa apariţiei de produse neconforme va fi aproape de zero. Către asta tindem”, a transmis vicepreşedintele Autorităţii.

Acesta a adăugat că a crescut numărul controalelor oriunde a existat un semnal de îngrijorare.
În urma alertelor, Programul Naţional Strategic va fi modificat. Astfel, controalele vor fi intensificate pe segmentele unde s-au înmulţit aceste alerte.

Articolul precedentOrban, dezamăgit de Klaus Iohannis
Articolul următor”PNL, un partid de tejghetari” – din punctul de vedere al lui Cristian Tudor Popescu
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time