România trece printr-o explozie de noi cazuri, au fost înregistrate peste 9.000 de cazuri azi, 1.139 de persoane internate la ATI și o alertă de gradul zero în spitale.

Dacă se discută despre situația din spitalele COVID, trebuie menționat faptul că rata supraviețuirii în secțiile ATI este între 30% și 40%.

În urmă cu două săptămâni, Gabriel Rotaru era unul din cei 1.000 de pacienți COVID comunicați ca fiind în secțiile de ATI. Gabriel Rotaru nu este în grupa de risc, are doar 43 de ani și, deși a depășit faza critică, are în continuare nevoie de oxigen.

Îmi era frică să adorm. Vedeam cum colegii de salon plecau în saci”. Mărturia unuia dintre supraviețuitorii din secțiile ATI

Libertatea, 20 noiembrie 2020

În data de 15 octombrie bărbatul primește confirmarea că este pozitiv la COVID. Rezultatul vine după trei zile de febră, tuse seacă și dureri musculare. Decide să mergă imediat la Spitalul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.

Norocul meu a fost că mi-am făcut testul PCR acolo și așa am prins un pat într-un salon cu alți trei pacienți. A doua zi de la internare am aflat că mă transferă în secția ATI din cauza saturației mici de oxigen, care scăzuse la 70%. Când am ajuns acolo, m-a apucat frica de moarte.

Nu mai știam când era zi și când era noapte. Am ajuns să nu mai pot dormi deloc. Sunetele monitoarelor nu s-au oprit nici măcar pentru o clipă.

Medicii i-au spus că are nevoie de oxigen și i-au dat o mască. Bărbatul a stat timp de 9 zile la Terapie Intensivă pentru tratament, urmând să fie transferat înapoi pe secție. Atât pentru el, cât și pentru ceilalți, cele mai grele momente au fost cele în care un coleg de salon murea.

Saturația de oxigen crescuse la 85%, încă respiram cu greutate, am slăbit 12 kilograme, glicemia începuse să o ia razna, dar i-am mulțumit lui Dumnezeu că ies în viață din ATI. Știam că trebuie să facă loc pentru un alt pacient aflat într-o stare mai gravă decât mine. Tot respectul meu pentru medici și asistente. I-am văzut cu ochii mei cum au luptat pentru fiecare dintre noi.

Analizele medicale au fost repetate zilnic, iar după 6 zile petrecute pe secție, Gabriel Rotaru a fost externat.

Testul a ieșit negativ. Aveam saturația 92% fără oxigen suplimentar, 96% cu oxigen. S-a întrunit o comisie formată din 3 medici și au decis că pot să merg acasă.

A ales să se autoizoleze. Soția sa a făcut un test al cărui rezultat a fost ”neconcludent”, iar cei doi copii ai familiei nu au fost testați. Încearcă să se recupereze, a închiriat un aparat de oxigen pentru că i s-a recomandat să stea cu masca timp de 10 ore pe zi. Bărbatul declară că face eforturi foarte mari să se recupereze, obosind și în momentul în care trebuie să vorbească.

Și totuși: cum s-a infectat? Gabriel nu știe ce să răspundă.

Este o mare dilemă pentru mine. Nu știu să fi intrat în contact cu cineva pozitiv. M-am interesat să văd dacă vreun vecin a fost bolnav. Chiar nu știu. La început nu am crezut în această pandemie. Am crezut că se exagerează. Sunt sincer. Mereu mi-am spus că dacă o să mă îmbolnăvesc, o să fac o simplă răceală. Așa că purtam o mască timp de cinci zile. O țineam ghemotoc în buzunar.

Poza spitalelor din România după 7 luni de pandemie: Avem județe cu zero, 5 sau 6 paturi ATI pentru pacienți COVID-19

HotNews, 15 octombrie 2020

Ziarul de Investigații

Articolul precedentNicușor Dan: primarul care nu ar vrea viceprimari
Articolul următorMinistrul Muncii, după ce a fost depistată pozitiv: „Trebuie vorbit mai mult despre măsuri de protecție dar și de întărire a imunității”
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time