Membrii Greenpeace din România au reluat problema prețului la gaz, precizând că acest tip de combustibil este promovat în discuțiile autorităților centrale și locale, drept combustibil de tranziție.
Mai mult, autoritățile susțin că gazul reprezintă soluția la provocările crizei energetice și climatice.
Greenpeace România: ”Totuși, nu putem vorbi despre independența sau securitatea energetică a României atâta timp cât ne bazăm pe un combustibil fosil, scump, finit și vulnerabil”
”Rolul gazelor va trebui să devină marginal în următorii ani. România nu își permite două tranziții energetice: e nevoie de un plan clar și etapizat pentru eliminarea lui din mixul energetic până în 2035, alături de investiții care să prioritizeze energia curată și ieftină”, transmit membrii organizației.
Într-un articol publicat pe platforma Greenpeace România, membrii organizației pentru protecția mediului au expus mai multe detalii despre cele mai vehiculate 5 mituri despre gaz.
Este parte din analiza pe care Greenpeace a lansat-o săptămâna aceasta, alături de Expert Forum (EFOR), la Mezanin.
Evenimentul ”5 Mituri Despre Gaz care duc România în derivă energetică” a avut loc marți, 18 octombrie.
”Clasificarea gazului drept o sursă de energie sustenabilă neagă dovezi științifice climatice fundamentale”
”În prezent, gazul este cel mai mare emițător de gaze de seră din sectorul energetic din Europa, iar Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a avertizat că noi centrale pe gaz vor face de neatins obiectivele climatice asumate prin Acordul de la Paris”, se arată în articolul publicat de Greenpeace România.