Foto preluare Digi24

Președintele Klaus Iohannis a convocat, pentru joi, partidele parlamentare la consultări pentru desemnarea unui alt premier, după ce lista propusă de către Dacian Cioloș a primit numai 88 de voturi „pentru”, în timp ce „împotrivă” au votat 184 de parlamentari. Potrivit Administrației Prezidențiale discuțiile ar urma să înceapă de la ora 11.00, însă până la acest moment nu au fost anunțate și orele stabilite pentru fiecare partid și formațiune în parte.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a luat act de faptul că, în urma votului exprimat, Parlamentul nu a acordat încrederea Guvernului propus de Dacian Cioloș. În consecință, în temeiul prevederilor art. 85 alin.(1) și ale art. 103 alin.(1) din Constituția României, Președintele României convoacă consultări cu partidele și formațiunile politice reprezentate în Parlament în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcția de Prim-ministru, în data de 21 octombrie 2021, începând cu ora 11:00”, a transmis Administrația Prezidențială.

„Din acest moment mingea se întoarce în terenul președintelui Klaus Iohannis”, a declarat Dacian Cioloș, după votul din Parlament. Totodată acesta consideră că varianta refacerii coaliției în jurul PNL, condus de Florin Cîțu, nu este una fezabilă. „Cîțu e non-soluție”.

De partea cealaltă, liderul PNL Florin Cîțu a scris, miercuri, un mesaj pe Facebook, imediat după respingerea Guvernului Cioloș în Parlament, în care spune că „România are nevoie urgentă de un guvern cu puteri depline”, mai mult, că soluția este un nou guvern format în jurul Partidului Național Liberal. „Asigurăm deja guvernarea interimară a țării, împreună cu partenerii de la UDMR, iar trecerea spre un guvern cu puteri depline, având în continuare PNL ca forță principală, se poate face foarte rapid și fără nicio perioadă de adaptare”, a mai scris Florin Cîțu.

Situația este una foarte delicată în contextul actual, cu o criză sanitară fără precedent, în care este nevoie de o guvernare care să ia cele mai bune decizii pentru depășirea valului 4 al pandemiei. De alfel, o a doua respingere a unui premier desemnat de președinte deschide calea alegerilor anticipate, și chiar dacă toți liderii politici și-au arătat deschiderea pentru acest demers, cu toții sunt de acord că este greu de ajuns la anticipate.

Cioloș nu va fi premier. 184 de parlamentari au votat împotrivă

Articolul precedentLudovic Orban cere demisia lui Florin Cîțu
Articolul următorAutobuz pe hidrogen, testat în mai multe orașe din România