Una dintre cele mai importante vești pentru iubitorii de animale este înființarea Poliției Animale, anunțată de ministrul de Interne, Marcel Vela, cu surle și trâmbițe. Astfel, Guvernul ar fi aprobat înființarea subdiziviei din cadrul Ministerului de Interne, urmând ca aceasta să aibă acoperire în toate județele, cu un efectiv de 488 de angajați și 88 de medici veterinari. De asemenea, dotările se anunță și ele a fi la cel mai înalt nivel, dacă este să-l ascultăm pe ministrul Vela.

Marcel Vela, despre Poliția Animalelor

„Guvernul României a aprobat, miercuri seara, prin ordonanţă de urgenţă, înfiinţarea Poliţiei Animalelor. O dorinţă a noastră a tuturor, un proiect care a fost supus unei dezbateri lungi, unei transparenţe publice, am discutat cu toţi cei care sunt implicaţi în acest domeniu, cu asociaţii pentru protecţia animalelor, cu specialişti”, a spus ministrul de Interne, Marcel Vela, despre Poliția Animalelor.

Polițistul nu va avea voie să facă percheziții

Însă, articolului art. 115 alin. (6) din Constituţie se stipulează următoarele: „Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică”.

Ceea ce înseamnă, mai pe larg, că polițistul angajat în cadrul Poliției Animalelor nu va putea să facă percheziții acolo unde vor exista suspiciuni de abuz împotriva animalelor fără un ordin judecătoresc, pentru că prevederile ar încălca drepturilor prevăzute de Constituţie: dreptul la proprietate (art. 44) şi inviolabilitatea domiciliului (art. 27).

Ziarul de Investigații

Articolul precedentMarcel Ciolacu: „Ludovic Orban trebuie judecat pentru ce face el în calitate de premier al României”
Articolul următorCîțu a găsit vinovatul pentru distrugerea economiei: PSD
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.