Agenția Națională de Integritate

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Reghin în cazul unui fost ales local din județul Mureș, care, în calitate de consilier, a votat câteva hotărâri de consiliu local pentru a-și favoriza fratele.

Faptele consilierului local ar fi fost comise în mandatul trecut, ANI arătând că există indicii că Ștefan Aurel Șular s-ar face vinovat de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

Șularu a fost consilier local în comuna Vătava și, potrivit ANI, „în perioada 2017 – 2020 a votat și adoptat 4 hotărâri privind aprobarea bugetelor locale, în urma cărora Primăria comunei Vătava a emis 28 facturi către două societăți comerciale al căror administrator este fratele persoanei evaluate, creându-se astfel un avantaj patrimonial pentru acesta în sumă totală de 53.774,37 lei”.

Despre consilier, Agenția Națională de Integritate mai arată că s-a aflat în conflict de interese administrativ, această abatere fiindu-i imputată și actualului primar al comunei Drăghiceni, județul Olt, Ovidiu Florin Filip. Referitor la acesta, faptele datează tot din mandatul trecut, când era viceprimar:

În perioada exercitării mandatului de viceprimar, a semnat la data de 01 noiembrie 2018 o Dispoziție referitoare la prelungirea contractului individual de muncă încheiat între C.L. Drăghiceni și soția persoanei evaluate și Actul adițional la acest contract, încălcând astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 76, alin. (1) și alin. (2) din Legea nr. 161/2003”, a detaliat ANI.

În același timp, ANI a mai făcut publice alte 7 cazuri de abateri de la litera legii, fiind date verdicte de incompatibilitate. Printre aceștia și un comisar de poliție, un fost primar din județul Sibiu, dar și un consilier local din București.

Florin Popa, comisar șef de poliție – Șeful Poliției Municipiului Târgu Secuiesc din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna – În perioada 11 februarie 2020 – 16 februarie 2021, persoana evaluată a deținut și exercitat simultan cu funcția publică cu statut special în cadrul I.P.J. Covasna și funcția de vicepreședinte 1 cu organizarea, promovarea și desfășurarea activităților sociale în cadrul Asociației Internaționale a Polițiștilor Secția Română, încălcând astfel prevederile art. 6, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 364/2004 coroborate cu prevederile art. 2, alin. (4) din O.U. nr. 20/2020.

Mihai Daneș, fost consilier local în cadrul C.L. Sector 6 București – În perioada exercitării mandatului de consilier local, respectiv 2016 – 2019, societatea comercială la care acesta deține calitatea de asociat și funcția de administrator a încheiat 67 contracte de furnizare produse cu unități de învățământ preuniversitar de stat din Sectorul 6, 5 contracte de furnizare produse cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 (instituție publică aflată în subordinea Consiliului Local Sector 6), în baza cărora societatea a încasat suma totală de 133.105,13 Lei. Persoana evaluată a încălcat prevederile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.

Florian Vasile Tara, fost primar al comunei Râu Sadului, județul Sibiu – S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului 2016-2020, întrucât a exercitat simultan cu funcția de primar al comunei Râu Sadului și funcția de administrator al unei societăți comerciale, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

Marian Ion, consilier local în cadrul C.L. Belciugatele, județul Călărași – În perioada 27 octombrie 2020 – 22 martie 2021, a deținut simultan cu funcția de consilier local al comunei Belciugatele și funcția de Șef Serviciu Voluntar pentru Situații de Urgență în cadrul aparatului propriu de specialitate al primarului Comunei Belciugatele, încălcând astfel prevederile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003.

Cosmin Ionel Dinescu, fost consilier local în cadrul C.L. al Comunei Valea Danului, județul Argeș – S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului 2016-2020, întrucât, a exercitat simultan cu calitatea de consilier local în cadrul C.L. al comunei Valea Danului și o funcție în cadrul aparatului de specialitate al primarului cComunei Valea Danului, încălcând astfel prevederile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003.

Marin Marin, fost consilier local în cadrul C.L. Săbăreni, județul Giurgiu – În perioada 24 iunie 2016 – 20 octombrie 2020, a exercitat simultan atât funcția de consilier local cât și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul Primăriei comunei Săbăreni, încălcând astfel prevederileart. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr.161/2003.

Marius Uță, funcționar public în cadrul Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea – În perioada 2013 – 2019, a exercitat simultan cu funcția publică de inspector la Compartimentul Energetic – Direcția Dezvoltare Locală din cadrul Primăriei Municipiu Râmnicu Vâlcea și funcția de administrator în cadrul unor asociații de proprietari/ locatari, încălcând astfel prevederileart. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”.

Articolul precedentOctavian Berceanu a fost demis de la Garda de Mediu
Articolul următorCartel Alfa va protesta chiar în ziua Congresului PNL