Judecătoria Sectorului 4 București va analiza dosarul unei persoane pensionate pe caz de boală, după ce s-a descoperit că sute de documente fuseseră falsificate de angajatul unui spital. Momentan, a fost trimisă în judecată o singură persoană, pentru că cel care vindea actele medicale, precum și o parte dintre cei care le cumpărau, au fost de acord să încheie acorduri cu procurorii. Ancheta a fost coordonată de procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, inculpatul fiind acuzat de înșelăciune.

În rechizitoriul întocmit în cauză s-a reținut următoarea situație de fapt: în cursul anului 2011, inculpatul a indus în eroare Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), prin prezentarea unei decizii medicale de încadrare în grad de invaliditate, obținută fraudulos în baza unor documente medicale (scrisori, referate, bilete de internare/externare etc.) despre care cunoștea că sunt falsificate, în scopul obținerii pensiei lunare medicale, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 16.333 de lei.

În aceeași cauză, la data de 03.09.2019, între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică și un alt inculpat s-a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (822 de acte materiale), complicitate la înşelăciune în formă continuată (146 de acte materiale) și complicitate la uz de fals în formă continuată (79 de acte materiale).

În fapt, inculpatul, având funcția de personal contractual în cadrul unei unități spitalicești, a întocmit în fals pe numele mai multor persoane, printre care și pentru inculpatul trimis în judecată, mai multe scrisori medicale de externare emise de secții ale unei unităţi spitaliceşti, respectiv 822 de înscrisuri, prin care sunt atestate împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv perioade de internare fictive și diagnostice medicale nereale, în schimbul unor sume de bani. Scrisorile medicale falsificate erau înmânate beneficiarilor pentru a fi depuse la comisiile de expertizare a capacității de muncă, în vederea obținerii de decizii de încadrare/ menținere în grad de invaliditate și ulterior pentru a obține pensie de la casa națională de pensii.

De asemenea, prin același acord, s-a solicitat instanței să desființeze toate scrisorile medicale care constituie acte materiale ale infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată. Totodată, precizăm că, în cauză, au fost încheiate alte 23 de acorduri de recunoaștere a vinovăției cu mai mulți beneficiari ai scrisorilor medicale, unele dintre acorduri fiind confirmate de către instanța de judecată, iar celelalte aflându-se pe rolul instanțelor de judecată în vederea confirmării.

Casa Națională de Pensii Publice a precizat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 1.566.776 lei, încasată necuvenit de către 116 beneficiari de scrisori medicale falsificate ca urmare a emiterii de 146 de decizii medicale. Acest prejudiciu a fost acoperit parțial, cu suma de 364.359 lei, de către beneficiarii acestor scrisori medicale, care au achitat prejudiciile reținute în sarcina lor și pentru care s-a dispus clasarea pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, întrucât s-au împăcat cu Casa Națională de Pensii Publice”, a comunicat Ministerul Public.

Articolul precedentIohannis și-a depus candidatura pentru al doilea mandat de președinte: „Când spun că PSD trebuie îndepărtat de la putere, trebuie prin mijloace democratice și constituționale”
Articolul următorVerdict: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea! „La 21 de ani habar n-aveam că sunt parte a Securității”