Sursa: Facebook

Ioan Tătar, primarul comunei Bixad, din județul Satu Mare, a fost pus „pe liber” de prefectul județului.

Decizia are legătură cu un raport al Agenției Naționale de Integritate, prin care se constata că Tătar s-a aflat în conflict de interese administrativ în mandatul deținut între 2016 – 2020, dar și în cel prezent.

Ieri, pe pagina de Facebook a Prefecturii Satu Mare se arăta că, „având în vedere raportul Agenției de Integritate nr 30772/G/II/06.07.2021, rămas definitiv, privindu-l pe Tătar Ioan- primar al comunei Bixad, Prefectul Județului Satu Mare, Radu Tiberiu Roca, urmare a atribuțiilor ce-i revin , în temeiul art. 160 alin (7) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, a emis în data de 14.07.2023 ordinul prin care constată încetarea mandatului primarului comunei Bixad, Tătar Ioan”.

Odată cu această decizie, prefectura a mai comunicat și că „în temeiul art 163 alin ( 1 ) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, în caz de vacanță a funcției de primar, în caz de suspendare din funcție a acestuia, precum și în situațiile de imposibilitate de executare a mandatului, atribuțiile ce îi sunt conferite prin lege , vor fi exercitate de drept de viceprimar, cu respectarea drepturilor și obligațiilor corespunzătoare funcției”.

În urmă cu doi ani, ANI comunica faptul că a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală în cazul a 19 aleși locali. Printre aceștia, și primarul Tătar, despre care se arăta că, „în exercitarea mandatelor de primar 2016 – 2020 și 2020 – 2024, a emis dispozițiile de numire, mutare și delegare de atribuții pentru fiica sa, funcționar public în cadrul Primăriei Bixad, care au produs un folos material pentru aceasta în sumă totală de 115.392 lei”.

Primarul a contestat în instanță raportul ANI, însă în octombrie 2021 Curtea de Apel Oradea i-a respins acțiunea, „ca neîntemeiată”. Ioan Tătar a fost ales în 2020 primar pe listele PNL și se află la al patrulea mandat.

Articolul precedent23 de percheziții la persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat; prejudiciul, aproape 28.000.000 lei
Articolul următorPMP rămâne „fidel” lui Nicușor Dan: „Trebuie susținut necondiționat”