Barna, convins că UDMR nu vrea desființarea SIIJ

„Cei de la PNL sunt neutri, spun că ei sunt de acord cu desființarea în orice formulă. Coaliția se află într-un blocaj pe acest subiect”

Sursa: Facebook

Potrivit lui Dan Barna, UDMR nu ar vrea desființarea SIIJ. „Poziția lor este să desființăm SIIJ actual și să-l mutăm tot ca secție specială pentru magistrați la Parchetul General. Adică să schimbăm plăcuța de pe ușă și să schimbăm un pic adresa poștală”, a spus, astăzi, liderul USR PLUS, Dan Barna.

Ministrul Justiției, discutând cu colegii din UDMR, a găsit o variantă prin care am propus alternativă: să desființăm SIIJ dar să există o garanție pentru UDMR dacă un magistrat anchetat pentru o faptĂ de corupție consideră că procurorii din aria lui de teritorială ar putea să nu fie obiectivi, să poată să ceară mutarea în altă circumscripție, adică să ceară să fie anchetat de alt parchet

Dan Barna, la TVR 1

Mai mult, Barna a mai spus că ar trebui să existe o garanție pentru eventuale temeri „că un procuror face dosar pentru un magistrat să beneficieze alt procuror”, adăugând că cei de la UDMR ar fi zis, în prima fază, că ar putea fi de acord, „că este o garanție”, ca după aia să se răzgândească „pentru că dânșii, de fapt, vor că atribuția asta să nu fie la DNA, vor că DNA să nu aibă atribuții în această zonă – poziția este de a păstra o secție specială pentru magistrați, dintr-un raționament pe care mi-e greu să îl înțeleg”, a continuat vicepremierul.

Barna a adăugat, în cadrul aceleiași emisiuni că orice variantă va fi respinsă și că „nu e niciun interes al acestui partid că un angajament din programul de guvernare să devină realitate”.

„Suntem într-un blocaj pe acest subiect”, a subliniat Barna, punctând că, în realitate nu ar exista dorință, din partea UDMR, ca SIIJ să fie desființat. „Cei de la PNL sunt neutri, spun că ei sunt de acord cu desființarea în orice formulă. Coaliția se află într-un blocaj pe acest subiect”.

Replica UDMR: „Noi am avut o poziţie principială, am venit cu argumente, nu avem o problemă personală cu domnul ministru. Noi am avut un amendament pe care îl avem şi acum la Senat. Am spus că suntem de acord cu desfiinţarea SIIJ, dar avem acel amendament. Nu este un amendament toxic, este bazat pe argumente, argumentele le-am spus de mai multe ori. Am avut zilele trecute discuţii telefonice cu domnul ministru, noi am spus atunci aceste motive pentru care nu prezintă garanţii reale. Dacă va exista o altă propunere, vom discuta, suntem deschişi să discutăm. Susţinem desfiinţarea Secţiei speciale, cu acel amendament pe care l-am propus”, a declarat deputatul UDMR, Csoma Botond.

Citește și: Desființarea SIIJ le dă bătăi de cap liderilor coaliției

Articolul precedentDesființarea SIIJ le dă bătăi de cap liderilor coaliției
Articolul următorAnca Dragu lasă timp de o săptămână Senatul în mâinile fostului președinte al PNL
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.