Directiva privind spălarea banilor, pentru care România și-a luat amendă de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, naște monștri. Doi miniștri ai Justiției – Tudorel Toader și Ana Birchall, își ascut colții unul la altul și se învinovățesc reciproc pentru amenda de 3 milioane de euro. Adevărul e dincolo de noi, era replica dintr-un serial celebru, însă într-adevăr, întrebarea rămâne: cine va plăti amenda în afară de toți românii, din buzunarele lor?

România a fost condamnată pentru prima dată de CJUE la plata unei sume de 3 milioane de euro pentru netranspunerea în termen a unei directive europene importante: Directiva privind spălarea banilor. Cine răspunde, cine este responsabil, cum și de la cine se va recupera această sumă sunt întrebări firești. În loc să clarifice aceste aspecte, asumat, cu responsabilitate și demnitate, domnul Tudorel Toader, penalistul și constituționalistul, are obrăznicia să dea replici savante pe Facebook, deși este principalul responsabil pentru condamnarea României de către CJUE, cetățenii români fiind astfel prejudiciați cu 3 milioane de euro.

Cum se va recupera această sumă și cine o va plăti sunt întrebări absolut legitime și îi reamintesc domnului profesor Toader că este destul de posibil să se afle în sfera penalului. Fapta sa constituie cel puțin neglijență în serviciu, dacă nu chiar abuz în serviciu, dacă ne raportăm și la ultimele sale declarații publice din care rezultă nu numai că știa, dar era și conștient că avea obligația profesională să transpună această directivă. Nu a făcut-o, fiind astfel fie în folosul, fie la sugestia/ opoziția altor persoane, conform propriilor declarații. Este evident astfel că nu poate fi invocată simpla greșeală sau simpla omisiune! Domnul profesor și ministru autointitulat tehnocrat nu are cum să nu știe că obligația de a transpune în termen directivele europene reiese din Constituție și din Tratatul de aderare al României la UE. Așadar, vorbim de obligații la nivel de legislație primară astfel că nici deciziile CCR nu îl ajută. Instituțiile competente ar trebui să clarifice aceste aspecte.

Prejudiciul nu este de neglijat, dar cumulează pensia specială cu mai multe venituri și se poate descurca, nu? Așa cum am mai spus, nu mi se pare normal ca această sumă să fie plătită de românii care nu au nicio vină pentru lipsa de responsabilitate a unor miniștri sau conducători de autorități publice. Legea chiar trebuie să fie egală pentru toți!
P.S. Domnul profesor este obișnuit să fie la limita legalității: S-a autopropus în Comisia de la Veneția (și nu a demisionat nici după ce a contribuit la rușinea condamnării României de către CEDO), și-a alocat loc de notar pentru a-și aduce fiul de la țară la oraș că se pare că altfel nu prindea post, și-a angajat fiul asistent la facultate. Bineînțeles, acolo știa drept penal și de aceea le-a realizat numai cu semnătura altor persoane! Va rog dați share oameni buni, să se afle adevărul.

Zilele acestea, și Tudorel Toader pasa pisica: „Ca să îți aduci aminte trebuie să ai…minte, dar poate ne ajuta transcriptul de la Guvern. „Ce vor spune alegătorii noștri din străinătate, despre așa măsură” a mai adăugat respectiva doamnă. Au fost argumentele pentru care nu s-a agreat promovarea unei OUG pentru transpunerea Directivei privind spălarea banilor. PS: ulterior, în spațiul public, s-a vorbit ceva și despre acțiunile la purtător.

…Cu evlavie, Ana Birchall face mătănii la zidul democrației europene fără să ne spună de ce nu a promovat ea OUG pentru transpunerea Directivei privind spălărea banilor!”.

Articolul precedentDespre adevăruri nespuse și realități trunchiate, cu Clotilde Armand
Articolul următorSă înceapă circul electoral! Liber la strâns semnături!