Mai bine mai târziu decât niciodată! Ioana Bran, deputat PSD și fost ministru al Tineretului și Sportului a remarcat zilele acestea că Planul național de investiții și relansare economică propus de Guvernul Orban este o copie palidă a programului de guvernare al PSD, adică un plagiat. Ioana Bran e și supărată că PNL nu a mulțumit măcar PSD, analizând planul un pic din punct de vedere economic și mai mult vizavi de măsurile propuse pentru ministerul pe care l-a condus. Ioana Bran este pentru prima dată în Parlament, fiind aleasă deputat în 2016. Face parte din Comisia pentru buget, finanțe şi bănci și din Comisia specială a Camerei Deputaților pentru elaborarea, modificarea și completarea propunerilor legislative în materia sportului organizat în România – Secretar (din iunie 2020). În cei aproape patru ani de activitate ca deputat a avut 54 luări de cuvânt (în 39 ședințe), 58 de propuneri legislative inițiate din care 18 promulgate legi, patru întrebări și interpelări și șase moțiuni.


Criza economică generată de pandemia de coronavirus are nevoie de soluții urgente. Toate statele din Uniunea Europeană au injectat bani în economiile lor încă de la primele semne ale crizei. Sute de miliarde de euro au fost disponibilizate de Germania, Franța, Italia, Spania, dar și de țări mai mici, cum este Ungaria, și au ajutat operatorii economici. Toate analizele indicau o criză gravă, toate statele s-au mobilizat. Mai puțin, România.

Liberalii s-au jucat până în ultimul moment de-a alegerile anticipate. Nu cred că a uitat cineva episodul penibil al desemnării ca premier a dlui Câțu și fuga acestuia de votul din Parlament. Nu cred că a uitat cineva declarațiile dlui Orban și ale miniștrilor din Guvern, care spuneau atât: „analizăm, evaluăm, vom lua măsuri”. Și, după cum știe toată lumea, nu au făcut nimic ca să salveze economia românească.

Doar 40% dintre companiile românești și-au continuat activitatea în timpul pandemiei. 37% și-au redus-o, iar 23% au închis. Pentru 67% dintre români, veniturile au scăzut. 65% dintre cetățeni au amânat plata facturilor pentru a face față cheltuielilor lunare. Peste 1,1 milioane de oameni au fost trimiși în șomaj. 950.000 de contracte de muncă au fost suspendate, iar 190.000 de oameni au rămas fără serviciu.

După toate bâlbâielile din această perioadă, inclusiv la nivel legislativ, Guvernul a prezentat un așa-zis „Planul național de investiții și relansare economică“. L-am citit pe tot, cu mare atenție, și m-a frapat un lucru: cele mai multe măsuri sunt copiate din programul de Guvernare al PSD. Găsiți aici un rezumat al acestuia.

Nu voi insista pe toate capitolele, dar mă voi referi la cel care privește sportul. În programul prezentat de dl Orban (supervizat de privirea atentă a președintelui „apolitic și imparțial” al „tuturor românilor”) se vorbește despre construcția a 400 de baze sportive această cifră mi-a atras atenție dintr-un motiv foarte simplu: eu însămi am elaborat, atunci când eram ministru, Nota de oportunitate pentru construcția a 400 de baze sportive de trei dimensiuni (mici, medii, mari), distribuite uniform la nivel național, în funcție de infrastructura similară existentă, precum și de potențialul de dezvoltare al activităților sportive la nivelul copiilor, juniorilor și tinerilor. Am semnat această notă la 5 iunie 2018. Găsiți toate detaliile pe site-ul Ministerului Tineretului și Sportului. Nota a fost transmisă către MDRAP, pentru a fi implementată prin CNI. Demersul era parte a obligațiilor noastre asumate prin dosarul de candidatură pentru EURO2020.

Mă bucur că ideile și proiectele PSD-ului au fost preluate de actuala administrație. Acest lucru dovedește și că tot ce am făcut a fost bine, și că tot ce am început ca demers, dar din diferite motive, nu am reușit să ducem lucrurile până la capăt, a fost bine gândit. Chiar cifra aceasta, de 400 de baze sportive (puteau să scrie 420, de exemplu!) arată că așa stau lucrurile. Dar toate acestea mai arată ceva: că nu doar la capitolul execuție stau prost liberalii, ci și la cel al gândirii strategice. În loc să gândească singuri, copiază! Puteau să ne mulțumească pentru idei, dar cred că nu îi lasă șeful lor de partid, președintele Iohannis!”, scrie deputata PSD pe blogul său.

Articolul precedentTăriceanu e supărat că liberalii fură startul campaniei electorale
Articolul următorDespre adevăruri nespuse și realități trunchiate, cu Clotilde Armand