Sursa: ANP

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a fostului director al Penitenciarului Baia Mare, Horia Ștefan Chiș.

Ofițerul de poliție este acuzat de folosirea abuzivă a funcției în scop sexual (două fapte), ultraj în formă continuată, purtare abuzivă, în formă continuată, dar și de șantaj (două fapte, din care una în formă continuată). Totul, în legătură cu presiunile de natură sexuală pe care le-ar fi făcut asupra unei angajate a unității de detenție.

Faptele descrise și imputate de procurori s-au derulat pe parcursul a doi ani, între 2020 și 2022, ex-directorul Chiș fiind chiar reținut și propus pentru arestare preventivă în luna noiembrie anul trecut.

Alături de Chiș, au mai fost însă trimiși în judecată, stare de libertate, și alți angajați ai Penitenciarului Baia Mare, care la rândul lor au exercitat sau au contribuit la exercitarea presiunilor asupra părții vătămate.

Este vorba despre un alt ofițer de poliție, chiar psiholog în cadrul penitenciarului – Angela Carmen Kozma, acuzată de șantaj în formă continuată, dar și de agenții de poliție Marius Dorin Coste, Onisim Constantin Ciocotișan, Andrei Mircea Ardelean și Gabriel Cătălin Tecar, judecați pentru mărturie mincinoasă.

În perioada 2020-2022, în calitate de director al penitenciarului Baia Mare, inculpatul Chiș Horia Ștefan ar fi pretins de la două subordonate, ofițeri de poliție, favoruri de natură sexuală, prevalându-se și profitând de autoritatea pe care ar fi avut-o asupra victimelor, având în vedere funcția pe care acesta o deținea la vremea respectivă.

Pe fondul refuzului uneia dintre persoanele vătămate de a avea o relație extraprofesională cu inculpatul Chiș Horia Ștefan, la data de 19 mai 2022, inculpatul ar fi exercitat acte de violență asupra acesteia în urma cărora ar fi rezultat leziuni constatate de medicina legală, a căror gravitate a fost apreciată la 6 -7 zile de îngrijiri medicale.
Actele de violență ar fi avut loc chiar în biroul directorului.

Ulterior, în perioada mai – începutul lunii iunie 2022, pentru a evita eventualele consecințe ale conduitei sale (efectuarea unei anchete disciplinare, destituirea din funcție, precum și posibile urmări pentru situația sa familială), inculpatul Chiș Horia Ștefan ar fi constrâns-o pe aceeași persoană vătămată să nu sesizeze Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), amenințând că atât victima, cât și penitenciarul vor avea de suferit. În acest demers, inculpatul Chiș Horia ar fi fost susținut și de psihologul penitenciarului Baia Mare, inculpata Kozma Angela Carmen.

În același context, la data de 7 iunie 2022, inculpatul Chiș Horia Ștefan ar fi amenințat aceeași persoană vătămată cu expunerea unor presupuse imagini compromițătoare, cu scopul distrugerii credibilității acesteia.

După demararea de către Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a unei anchete interne, având ca obiect aspectele menționate mai sus, inculpatul Chiș Horia Ștefan ar fi amenințat o altă persoană din subordine (cadru medical) cu divulgarea unei fapte imaginare, de natură penală, cu scopul de a o determina pe aceasta să dea declarații care să-l avantajeze pe inculpat.

Fiind audiați în calitate de martor în prezenta cauză, inculpații Coste Dorin Marius, Ciocotişan Onisim Constantin, Ardelean Andrei Mircea și Tecar Gabriel Cătălin, ar fi făcut afirmații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale asupra cărora au fost întrebați”, detaliază procurorii anticorupție.

Asupra tuturor acestor acuzații trebuie să se pronunțe Tribunalul Maramureș, acolo unde dosarul a fost trimis spre judecare.

Articolul precedentSighiartău, despre programul de guvernare al Cabinetului Ciolacu: „Un program nerealist, scris de cineva care nu are legătură cu economia reală”
Articolul următorAvertisment pentru clienții Transelectrica: sms-uri trimise în numele companiei, prin care se solicită efectuarea de plăți