Sursa: Facebook

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează clienții Transelectrica asupra unor tentative de fraudă informatică.

Din ce se explică într-un comunicat transmis pe Facebook, este vorba despre „un nou val de atacuri de tip phishing/ scam”, respectiv sms-uri trimise în numele Transelectrica, prin care utilizatorii sunt avertizați că, în cazul în care nu efectuează o anumită plată, riscă deconectarea serviciilor.

DNSC are și sfaturi pentru cei care au fost contactați în acest fel, consumatorii fiind îndemnați să acceseze site-ul sigurantaonline.ro, unde pot afla mai multe despre modul în care pot evita tentativele de fraudă.

Totodată, DNSC explică și modul în care funcționează noile atacuri de tip phishing/ scam:

Odată ce potențiala victimă accesează link-ul din curiozitate, este redirecționată către un site de phishing cere și colectează date sensibile (personale și de card), acestea ajungând în posesia atacatorilor.

Deși conține elemente de identitate vizuală corespondente Transelectrica, este evident că nu ne aflăm pe un canal de comunicare oficial pentru respectiva companie, dacă citim numele de domeniu al site-ului pe care suntem trimiși (ithmeony[.]space)!

Textul mesajului este unul care nu respectă în totalitate rigorile limbii române, semn că ar fi fost tradus automat din altă limbă, fără a fi adaptat.

Verificați mereu sursa mesajelor, înainte de a face o acțiune care v-ar putea pune în pericol datele. Atunci când nu sunteți siguri că ar fi trebuit să primiți un mesaj, verificați transmiterea lui de către expeditor pe canalele de comunicare alternative.

Evitați accesarea de link-uri din astfel de surse necunoscute sau dubioase și verificați-le cu o soluție de securitate, atunci când aveți dubii
Nu furnizați date personale, date de autentificare sau date financiare la cerere, în urma accesării unor astfel de link-uri.
Dacă ați furnizat din neatenție date de card, este important să anunțați imediat banca. Dacă vi s-au furat bani din cont, depuneți o plângere la Poliție (online sau la cea mai apropiată secție)
”.

Articolul precedentFostul director al Penitenciarului Baia Mare, judecat pentru hărțuirea unei angajate
Articolul următorRAJA efectuează lucrări de modernizare, iar apa potabilă va fi sistată în localitățile Ștefan cel Mare, Făclia și Saligny