Sursa foto: Pixabay

Prețul mare de la pompă i-a convins pe români să renunțe la mașinile poluante și să se îndrepte spre cele hibrid sau pe GPL, informează economedia.ro.

Creșterea prețurilor la carburanți îi afectează pe românii care au mașini cu capacitate cilindrică de peste 2 litri, cu norme de poluare Euro 3, Euro 4 și Euro. În această categorie intră modelele Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz, Audi, Volvo, fabricate între 2003 și 2012

Din nefericire, românii care au astfel de mașini găsesc din ce în ce mai greu cumpărători, ei fiind nevoiți să scadă prețul de vânzare.  

Prețurile mașinilor second-hand au crescut în ultimul an

Cristian Damian, managerul siteului Autoropa.ro, a declarat că cele mai căutate mașini second-hand în 2022 sunt modele fabricate după anul 2016 cu prețuri cuprinse între 10.000 și 25.000 de euro.

Totodată, din cauza prețului mare la benzină și motorină, unii români au început să-și caute mașini hibride sau pe GPL. Mai mult, trecerea la mașini mai puțin poluante se face și datorită ecobonusurilor pe care statul român le oferă.

Potrivit datelor DRPCIV, în ultimele luni a crescut numărul de înmatriculări de autovehicule hibride și electrice, pe piața din România existând până acum aproape 10 mii de autoturisme noi electrice și full hibrid.

Chiar dacă prețul la pompă a explodat în ultimele luni, acest lucru nu a determinat o relaxare a traficului din marile orașe. Spre exemplu, București este cel mai aglomerat oraș cu cel mai intens trafic rutier din Uniunea Europeană. Mai mult, capitala României ocupă locul opt în lume când vine vorba la traficul intens.

Totodată, prețul carburanților i-a determinat pe români să găsească o alternativă pentru deplasare: trotinete electrice și bicicletele. Anul acesta, cererea pentru trotinete pe OLX a fost mai mare cu 32% în luna mai, comparativ cu aprilie. Bicicletele şi trotinetele sunt puse spre vânzare, în medie, cu 700 – 800 lei, iar cele electrice au un cost situat în jurul a 2.000 de lei.

Reamintim că liderul social-democrat Marcel Ciolacu a anunțat Executivul condus de Nicolae Ciucă este obligat să vină cu o plafonare a prețurilor la carburanți deoarece există „speculanți” în această piață.

Citește și articolul: Un șofer a vrut să plătească ”plinul” cu monede de 50, 10 și 5 bani

Articolul precedentKirill laudă ”curajul și spiritul de sacrificiu” al armatei ruse
Articolul următorUn ucrainean a încercat să intre în România cu ajutorul unui permis de conducere fals
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.