Noi reguli de citire a consumului de curent electric

Un reprezentant al distribuitorului de energie electrică va citi, la un interval de 3 luni, indexul contorului.

Noi reguli pe piaţa de energie electrică, de la 1 iulie. Astfel, la fiecare trei luni, un reprezentant al distribuitorului de energie electrică va vizita toți consumatorii casnici pentru a citi contorul. Citirea indexului de către distribuitori la maximum 3 luni va genera facturi de regularizare mai dese, calculate pe perioade mai scurte. Acest lucru va reflecta cât mai corect consumul de energie electrică.

„De anul acesta, clientul va fi vizitat mai des pentru citirea cotorului de către un reprezentant al companiei noastre. În trecut, există pentru distribuitori obligația de a face semestrial citirea contorului, începand cu anul acesta, perioada a fost redusă la maximum 3 luni. Vorbim strict despre contoarele tradiționale sau despre cele inteligente care nu au fost încă înregistrate în sistemul de citire la distanță. Pentru majoritatea contoarelor inteligente, datele despre cantitățile de energie măsurate sunt transferate direct în sistemele noastre informatice. Eforturile noastre se îndreaptă către digitalizarea completă a acestui serviciu. Investim în continuare în instalarea contoarelor inteligente. În paralel lucrăm la dezvoltarea unei soluţii online care să permită citirea contoarelor la distanță în cazul excepționale”, a declarat Raluca Chiriac, manager Operațiuni Comerciale E-Distribuție Muntenia.

 O parte din citiri, făcute de reprezentanţi ai Poştei Române

Dacă până acum citirile erau făcute de reprezentanţi ai Poştei Române, de acum înainte modificările legislative vor introduce un al doilea furnizor de citiri. Peste trei  luni, contorul va fi citit de către o altă persoană, care va trebui să se legitimeze.

„Clienții din zonele noastre de distribuție știu deja că o parte din aceste citiri sunt făcute de reprezentanţi ai Poştei Române. Odată cu aceste modificări legislative a trebuit să introducem un al doilea furnizor de citiri în relația cu clientul. Dacă luna această contorul este citit de către un reprezentant al Poştei, peste trei luni acesta va fi citit de către o altă persoană. Conform contractelor, aceste persoane sunt obligate să se legitimeze în momentul în care vine să citească contorul. Clientul trebuie să știe că de la 1 iulie vom avea trei surse principale când vorbim despre cantităţile facturate. Prima sursă vine din citirea distribuitorului. În cazul în care aceasta lipsește, putem lua în calcul indexul transmis de către client. Dacă nu avem nici citirea distribuitorului şi autocitirea clientului, atunci va fi utilizată convenția de consum, o altă nouatate a acestui an”, a mai explicat managerul Operațiuni Comerciale E-Distribuție Muntenia.

ANPC a aplicat o amendă de 10.000 de lei și a dispus oprirea temporară a activității la o pizzerie din Capitală

Articolul precedentOfițer de poliție din Brașov, arestat pentru 30 de zile într-un dosar de corupție
Articolul următorMarcel Ciolacu: România nu a luat o decizie în privinţa trimiterii de armament în Ucraina