Procurorul-șef al DIICOT, Oana Pâțu a anunțat, joi, cea mai mare captură de heroină indisponibilizată vreodată în România, 1.452 de kg. Drogurile au fost introduse în țară, prin portul Constanța, de o grupare infracțională de cetățeni români și străini, marfa fiind disimilată în containerele cu materiale de construcții, potrivit comunicatului DIICOT.
„Drogurile, cu o înaltă puritate, au o valoare de comercializare pe piaţa neagră de peste 45 de milioane de euro şi au fost transportate în containere care au ajuns în Portul Constanţa pe cale maritimă. Heroina a fost încărcată în Iran şi avea ca destinaţie ţări din vestul Europei”, a explicat Pâţu într-o conferință de presă.
„La data de 20.05.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog au efectuat un număr de 3 percheziții domiciliare, pe teritoriul României, iar, în cadrul unui ordin european de anchetă, alte 5 percheziții, pe teritoriul unor state vest-europene, la domiciliile unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc şi trafic internațional de droguri de mare risc.
În cauză s-a reținut faptul că, pe teritoriul României, a acționat o rețea infracțională, formată din cetățeni români și străini, specializată în transportul unor importante cantități de droguri de mare risc (heroină) către țări din vestul Europei, drogurile fiind disimulate în containere în care erau transportate diverse materiale de construcții sau alte bunuri”, se arată în comunicatul DIICOT.
România, poarta de acces a drogurilor, în topul capturilor de heroină
Această captură este a doua cea mai mare captură de heroină din Uniunea Europeană, din ultimii ani. Acțiunea a beneficiat de sprijinul autorităților judiciare din Ungaria, Austria, Germania, Regatul Țărilor de Jos, Slovacia, Slovenia, Republica Cehă și Franța. Eurojust a furnizat sprijin în vederea transmiterii și executării instrumentelor de cooperare judiciară internațională și a organizat o întâlnire de coordonare in sistem videoconferință. La acțiunile de pe teritoriul statelor vest-europene au participat 3 ofițeri antidrog din cadrul DCCO, iar în România a fost prezent la percheziții un analist senior din cadrul EUROPOL, potrivit DIICOT.
De asemenea, procurorul Pâțu a reamintit faptul că România rămâne o ţară de tranzit pentru astfel de cantităţi de droguri, motiv pentru care este importantă cooperarea internaţională cu autorităţile judiciare şi poliţieneşti din ţările europene.
Percheziții în Hârșova: doi bărbați au fost reținuți pentru deținerea de droguri de mare risc