România a ratat finanțări de sute de milioane de euro pentru infrastructura de transport

Este vorba de fonduri europene.

România a avut parte de finanțări importante din fonduri europene, dar nu a făcut demersuri să atragă aceste fonduri. Deși România a avut la dispoziție miliarde de euro pentru infrastructura de transport, nu i-a atras. România a pierdut între 400 de milioane și un miliard de euro din fondurile alocate pentru transporturi, a declarat Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi. De exemplu, s-au pierdut 320 de milioane de euro, finanţare europeană, pentru modernizarea magistralei de tren dintre Braşov şi Sighişoara, a spus Adina Vălean.

Adina Vălean: Mi s-ar părea o greșeală să ne apucăm să schimbăm ceva în PNRR pe transporturi

Autoritățile române nu au reuşit să semneze la termen contractele de execuţie, toate cele trei contracte fiind mult întârziate din cauza contestaţiilor. Întârzierile din cauza capacității administrative scăzute, proceduri lungi pentru contestare în justiție în cadrul licitațiilor, schimbările de priorități investiționale, au dus la pierderea unor sume importante. Potrivit comisarului european pentru Transporturi, sunt puse la dispoziție 12 miliarde euro pentru transporturi, dublu față de perioada de finanțare anterioară 2014-2020.

„Acum eu estimez între 400 milioane – 1 miliard de euro pierduți din fondurile de coeziune și din Connecting Europe Facility pentru transporturi. În total sunt puse la dispoziție 12 miliarde euro pentru transporturi, dublu față de perioada de finanțare anterioară 2014-2020. Mi s-ar părea o greșeală să ne apucăm să schimbăm ceva în PNRR pe transporturi”, a declarat Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi.

Adina Vălean este un politician român, comisar european pentru transporturi în comisia von der Leyen începând cu decembrie 2019. A fost președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European începând cu iulie 2019, din partea Grupului Partidului Popular European (PPE). Este membru al Parlamentului European din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană. Adina Vălean a fost deputat în legislatura 2004-2008 ales pe listele PNL, dar la data de 30 noiembrie 2007 a demisionat pentru a ocupa locul de deputat în Parlamentul European.

Liberalii au decis dacă Florin Cîţu mai rămâne președintele Senatului

Articolul precedentLiberalii au decis că Florin Cîţu mai rămâne președintele Senatului
Articolul următorStațiunea Băile Tușnad va rămâne fără pomi fructiferi. Ce decizie a fost luată din cauza urșilor