Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a făcut controale, la nivel naţional, la 435 de firme care vindeau peşte şi produse din peşte, iar aceste verificări vor continua şi în perioada următoare.

Ȋn urma controlului desfăşurat, din 435 de firme controlaţi, s-au înregistrat abateri la 262 (60%) dintre acestea. De asemenea, a fost verificată o cantitate de circa 58 tone de peşte, preparate şi conserve din peşte, din care 37% era comercializată în Bucureşti şi judeţul Ilfov. Din întreaga cantitate de 58 t, circa 18 t (31%), mai mult de jumătate fiind din Capitală, nu îndeplineau prevederile actelor normative în vigoare. Din documentele de provenieţă a mărfii a reieşit că peste 90% din peştele controlat era din import.

Ca urmare a deficienţelor constatate, comisarii ANPC au dispus următoarele măsuri: oprirea temporară de la comercializare a unei cantităţi de 9 t de peşte, preparate şi conserve din peşte, în valoare de peste 100.000 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate; oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 7,5 t de peşte, preparate şi conserve din peşte, în valoare de circa 180.00 0 lei, care erau alterate sau depozitate în condiţii improprii sau care prezentau data durabilităţii minimale depăşită precum şi aplicarea de 273 sancţiuni contravenţionale dintre care 130 avertismente şi 143 amenzi contravenţionale în valoare de 765.500 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor. Principalele abateri constate au fost: peşte cu data limita de consum depăşită, prezenţa unui procent de glazură (apă congelată sub formă de gheaţă) mai mare decât cel declarant, acumulare de gheaţă în ambalaje (suplimentar faţă de procentul de gheaţă declarat), “arsuri de congelare” care scad valoarea nutritive a produselor, conserve deformate, comercializare de peşte cu ambalajul deteriorat, peşte curăţat necorespunzător, peşte cu branhii înnegrite şi porţiunea din zona burţii neeviscerată în totalitate, cu ochii tulburi, trunchi de peşte cu urme de oxidare, peşte (macrou congelat, hering congelat, cod Alaska trunchi) cu deficienţe de calitate: tegument exfoliat, arsuri de congelare, trunchi de peşte cu formă modificată) respectiv şi carne scoici Saint Jacques, produs ambalat, prezentând informaţii incorecte privind calibrul.

Articolul precedentBogdan Licu, procuror general interimar
Articolul următorTraian Băsescu: remanierea guvernamentală trebuia să aibă loc după europarlamentare