Procurorii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii au decis ca Bogdan Licu să preia interimar mandatul de prim procuror general al României. Licu a mai asigurat interimatul la conducerea Parchetului General la începutul lui 2016, când, în urma scandalului „coloanelor oficiale”, Tiberiu Nițu s-a retras din funcție. „În ședința Secției pentru procurori din data de 19.04.2019 s-a dispus delegarea domnului procuror Dimitrie Bogdan Licu, adjunct al Procurorului General al României, în funcția de Procuror General al României până la ocuparea funcției prin numire, dar nu mai mult de 2 luni”, se arată într-un comunicat CSM.

Licu este cel care în acea perioadă a luat decizia de a redeschide dosarul Revoluției, însă de numele noului procuror general interimar se leagă și un scandal, tot din aceeași perioadă. Este vorba despre titlul științific de doctor obținut în 2011 la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV), mai cunoscută sub numele de Academia SRI. În privința tezei sale, coordonate de Gabriel Oprea, intitulată „Corupția – risc major la adresa securității naționale”, a apărut în 2016 o sesizare oficială de plagiat. Ulterior, Licu a redactat o cerere de renunțare la titlul de doctor pe care a trimis-o Academiei SRI.


Bogdan Licu este procuror din anul 1996, începându-și activitatea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti. Din 2016-prezent, Bogdan Licu este adjunct al procurorului general, între 2013-2016 a fost prim-adjunct al procurorului general, iar în 2013 a fost detaşat la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor – membru al Plenului Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor reprezentant al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Între 2012-2013 a fost detaşat la CSM, între 2010-2012 – membru ales, cu activitate permanentă, 2009-2010: vicepreşedinte – CSM, iar între 2006-2009: membru ales, cu activitate permanentă – Coordonator al Comisiei Resurse Umane din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii şi reprezentant al Consiliului la grupul de lucru „Încredere reciprocă” din cadrul Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare, Consiliul Superior al Magistraturii.

Articolul precedentAugustin Lazăr, ultimele zile ca procuror general. Președintele Iohannis l-a eliberat din funcție
Articolul următorProtecția Consumatorului a controlat peștele înainte de Florii. Ce nereguli s-au găsit