Foto: Cotidianul
Foto: Cotidianul

Politologul Alina Mungiu-Pippidi a comentat aseară la B1 TV un moment care se apropie, respectiv alegerile prezidențiale din 2024.

Cutuma partidelor este ca președintele formațiunii să fie automat și candidatul „de succes”, însă Mungiu-Pippidi consideră că în PNL este o problemă, cu atât mai mult cu cât actualul șef liberal al statului, Klaus Iohannis, nu mai este tocmai un etalon pentru nimeni, cu atât mai puțin pentru alegători.

De altfel, a subliniat politologul pentru sursa citată, liberalii nu mai au de ceva timp „direcție”, dat fiind că „sunt oameni care nu au avut performanțe electorale, care sunt la guvernare împreună cu PSD și înainte au fost la guvernare singuri fără să fi câștigat pe bune niciun fel de alegeri” și care „niciodată dar absolut niciodată nu au reușit să câștige alegerile”.

Mai mult decât atât, Mungiu-Pippidi a explicat că, din perspectiva sa, liberalii au „o valoare care este foarte scăzută”, motiv pentru care în 2024 va fi un moment destul de delicat când va fi desemnat candidatul.

Singurul fel în care reușesc să se agațe de guvernare este printr-un candidat prezidențial de succes. (…) Vorbim de oameni care nu au în marea lor majoritate, fac excepție poate niște primari și niște președinți de consilii județene, nu au performanțe electorale, nu au tracțiune electorală, nu au în țara asta oameni care să spună că îi vor pe ei la guvernare.

Este absolut vital pentru ei. Acum le fuge pământul de sub picioare cu Iohannis. Ce va fi în loc, cine îi va trage pe sus, cine îi va ține unde sunt? Din cauza asta vedem agitația aceasta. O soluție foarte bună nu au.

Dacă soluția e cineva din afară de ce ar împărți cu ei, de ce le-ar da lor ceva? Pe unde e candidatul lor miraculos sau care e înțelegerea miraculoasă care să le garanteze în continuare rentele pe care le au”, e de părere Alina Mungiu-Pippidi.

Articolul precedentHurezeanu, ferm în Austria, unde este ambasador, vizavi de aderarea la Schengen: „Răbdarea noastră nu este fără sfârșit”
Articolul următorMarcel Ciolacu, către Clotilde Armand: „Sunteți perfect compatibilă cu dezastrul administrativ, cu gunoiul și cu risipa”