Sursa foto: turnulsfatului.ro

Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a lansat un avertisment vizavi de istoria recentă a aderării țării noastre în Schengen, când statul austriac s-a opus, în opinia acestuia „răbdarea noastră” având o limită.

Culmea, avertismentul acestuia a fost lansat chiar în țara unde este ambasador, Austria, în cadrul unui interviu acordat publicației Profil.

Emil Hurezeanu a răspuns unor întrebări privind modul în care vede opoziția Austriei, precum și despre viitorul României în Schengen. Potrivit acestuia, pe acest subiect ar trebui luată „o decizie concretă în a doua jumătate a anului”, deoarece „anul viitor ar fi foarte complicat” din perspectiva alegerilor care urmează în mai multe state.

Oficial, Austria nu a văzut cu ochi buni intrarea României în Schengen ca „un apel de urgenţă” către Comisia Europeană, pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene pentru reducerea intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică. Însă Hurezeanu arată că migrația ilegală nu este nicidecum o problemă a României.

Austriecii susțin că zeci de mii de migranți ilegali ajung în Europa prin România. Nu este adevărat. În România erau înainte mai puțin de două procente. Apoi au existat speculații: de ce au fost respinse România și Bulgaria, dar nu și Croația.

Poate austriecilor le place mai bine Croația. Ei își petrec vacanțele acolo. Înțeleg că se încearcă să mobilizeze cât mai mulți alegători înainte de alegerile regionale. Dar a câștigat Partidul Popular Austriac (ÖVP) alegerile din Austria Inferioară cu o politică de migrație mai strictă? Nu!”, a opinat ambasadorul.

Totodată, Hurezeanu a vorbit și despre stadiul negocierilor, mărturisind că „nu am auzit nimic concret dinspre zona politico-diplomatică”, exprimându-și speranța, sincer, ca ministrul de externe Alexander Schallenberg și ministrul pentru Europa Karoline Edtstadler să aibă „discuții mai serioase cu noi”.

Știm că mulți politicieni de aici nu aprobă decizia. Vicecancelarul, primarul Vienei, ecologiștii. Toată lumea așteaptă votul cancelarului. Dar aceasta se lasă așteptată. (…)

Înțeleg că cancelarul Karl Nehammer trebuie să-și salveze imaginea. Până la urmă, el a spus la sfârșitul lunii ianuarie că veto-ul va rămâne. Care politician ar spune după două luni că: a fost o glumă, iar acum suntem în favoarea aderării?

La Bruxelles, politicienii austrieci vorbesc mereu despre solidaritate, unitate și răbdare strategică. Dar răbdarea noastră nu este fără sfârșit. Nu vrem să mai așteptăm doi sau trei ani. Avem nevoie de o foaie de parcurs”, a avertizat Hurezeanu, care a sfătuit să „lăsăm în urmă furia și emoțiile care au urmat veto-ului”.

Cu toate acestea, Emil Hurezeanu a mai subliniat că „nu vrem să așteptăm până când spațiul Schengen va fi reformat la nivelul UE. Suntem dispuși să lucrăm ca partener. (…) Vrem să fim tratați ca parteneri egali. Și vrem ca oamenii să ne spună că anul acesta mai există o posibilitate.”

Articolul precedentCătălin Drulă, avertisment: Comisia Europeană va verifica cum a achiziționat MAI BMW-uri, atunci când se va cere rambursarea banilor
Articolul următorPNL, fără prezidențiabil? Alina Mungiu-Pippidi: „Acum le fuge pământul de sub picioare cu Iohannis”