Sursa foto: Facebook/ Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

De la începutul războiului din 24 februarie și până acum, peste 1,5 milioane de copii au fugit din Ucraina în țările vecine și un număr considerabil au fost strămutați din cauza violenței, informează UNICEF.

Totodată, cei care fug din calea războiului, în special copiii, sunt expuși unui risc mare a traficului de exploatare de persoane.

„Traficanţii caută adesea să exploateze haosul mişcărilor populaţiei la scară largă şi, având în vedere că peste 1,5 milioane de copii au fugit din Ucraina ca refugiaţi din 24 februarie şi nenumăraţi alţii au fost strămutaţi din cauza violenţei în interiorul ţării, ameninţarea cu care se confruntă copiii este reală şi în creştere”, se arată în comunicatul transmis de UNICEF.

Numărul refugiaților este în creștere

De asemenea, războiul ruso-ucrainean duce la strămutări masive și fluxuri de refugiați, situație de care traficanții de persoane profită. La nivel global, 28% dintre victimele identificate ale traficului sunt copii.

Afshan Khan, directorul regional  UNICEF pentru Europa şi Asia Centrală, a declarat că există o criză acută de protecție a copiilor în această perioadă din cauza războiului.

”Copiii strămutaţi sunt extrem de vulnerabili la separarea de familii, la exploatare şi traficare. Ei au nevoie ca guvernele din regiune să intensifice măsurile pentru a-i menţine în siguranţă”, a spus acesta.

Peste 500 de copii, neînsoțiți de nimeni, au trecut granița din Ucraina în România, de la începutul războiului. Cu toate acestea, organizația susține că numărul celor care au fugit este mult mai mare, copiii separați fiind vulnerabili la trafic și exploatare.

UNICEF a venit în sprijinul copiilor și mamelor care au părăsit Ucraina prin înființarea unor spații unice numite „Blue Dots”, astfe de puncte fiind și pe teritoriul țării noastre. De altfel, organizația a cerut guvernelor din țările vecine și din Vest să consolideze controalele de protecție a copilului la frontieră, în special cea cu Ucraina, pentru o identificare mai bună a copiilor expuși riscului.

Totodată, UNICEF a recomandat o verificare suplimentară în gări și adăposturi, locuri unde se adună refugiații, pentru riscurile de protecție.

Din nefericire, în cele 24 de zile de război, 109 copii și-au pierdut viața, iar sute au fost răniți.

Imaginea zilei: 109 cărucioare goale au fost aduse în Piața Rynok din Liov

Articolul precedentZelenski: „Ucrainenii au dovedit că ştiu să lupte mai profesionist decât o armată care luptă de zeci de ani”
Articolul următorUcraina va primi rachete Javelin și Stinger
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.