Foto: Ştirile Pro TV
Foto: Ştirile Pro TV

Din cauza tensiunilor din Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a recomandat românilor să evite deplasările în regiunile Doneţk și Lugansk, zona de est a Ucrainei și zona de frontieră a țării cu Rusia și Belarus. Mesajul vine în contextul în care situația de securitate se menține tensionată.

De asemenea, reprezentanții MAE au recomandat ca cetățenii români, inclusiv cei din mass-media, să fie vigilenți și să evite pe cât posibil aglomerările mari de oameni.

„Recomandăm cetățenilor români care se află în Ucraina să manifeste atenție sporită și să respecte reglementările stabilite de autoritățile ucrainene”, se arată în alerta emisă de MAE.

Belarus a anunțat  că trupele rusești nu mai pleacă din țară

Totodată, Ministerul de Externe este pregătit să acorde protecție și asistență cetățenilor români și recomandă notificarea coordonatelor prezenței lor în Ucraina prin platforma e-consulat.ro sau la numărul de telefon al Ambasadei României la Kiev +380936252717, Consulatul General Cernăuți – +380635669918, Consulatul General Odessa – +380955412788 sau Consulatul Solotvino – +380682140918.

Cu toate acestea, capacitatea misiunilor diplomatice ale României în Peninsula Crimeea este foarte limitată, iar acordarea de asistență și protecție cetățenilor români din zona respectivă va fi dificilă.

Reamintim că România nu recunoaște anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea și a orașului Sevastopol, iar potrivit dreptului internațional, acestea rămân părți integrante ale Ucrainei.

De asemenea, cetăţenilor străini care intră în zonă prin punctele de frontieră neoperaţionale de la graniţa dintre Ucraina şi Federaţia Rusă nu li se va permite accesul pe teritoriul Ucrainei.

Belarus a anunțat că exercițiile militare comune cu Rusia vor continua din cauza agravării tensiunilor în Ucraina, chiar dacă erau programate să se încheie duminică, 20 februarie.

„Ţinând cont de intensificarea activităţii militare în apropierea granițelor (…) şi de agravarea situaţiei în Donbas, preşedinţii din Belarus şi Rusia au decis să continue inspecţia forţelor”, a anunţat ministerul bielorus al apărării, scrie Digi24.

Occidentul a avertizat că Putin ar încerca înscenarea unui atac în Donbas pentru a-l folosi ca pretext pentru o invazie rusească și condamnă folosirea armamentului greu și bombardarea zonelor civile din estul Ucrainei.

Președintele Ucrainei, discurs memorabil la Conferința de Securitate de la Munchen. Europa se pregătește de război

Articolul precedentAzil de bătrâni, evacuat după o explozie
Articolul următorDeşi românii sunt mari consumatori de bere, sectorul HoReCa are de suferit
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.