Sursa foto: AnticoruptieMD

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a atras toate privirile încă de la începutul discursului său în fața șefilor de stat adunați la cea de-a 58-a ediție a Conferinței de Securitate de la Munchen (MSC).

Șeful statului ucrainean a transmis un mesaj dur, după ce o unitate școlară a fost bombardată de separatiștii proruși, în momentul în care mai mulții copii se aflau în imobil.

„Copiii din școala bombardată nu se îndreptau către NATO, ci se îndreptau spre clase. Unii se îndreptau spre ora de matematică. E trist că își vor folosi cunoștințele pentru a număra proiectilele căzute în curtea școlii sau de câte ori a fost menționată Ucraina la Consiliul de securitate”, și-a început discursul  președintele ucrainean.

Oficialii prezenți la Munchen între 18 și 20 februarie încearcă să consolideze căile diplomatice dintre Occident și Moscova

De asemenea, Zelenski e ferm convins că Europa se îndreaptă spre o catastrofă, precizând că arhitectura de securitate este aproape distrusă și că e nevoie de una nouă. Mai mult, acesta a precizat că politicienii nu au învățat nimic din greșelile secolului 20, iar lumea se află în pragul unui posibil război mondial, după 77 de ani de la încheierea conflictului ce a schimbat fața lumii pentru totdeauna.  

„A încerca să păstrezi securitatea Europei cu ordinea impusă acum câteva zeci de ani e ca și cum ai încerca să folosești un sirop de tuse în locul unui vaccin anti-COVID”, a afirmat președintele Ucrainei.

Totodată, Zelenski a transmis un mesaj clar Rusiei și Alianței Nord-Atlantice, precizând că Ucraina se va apăra cu sau fără ajutorul aliaților.

„În ceea ce privește NATO, ni se spune că ușile sunt deschise, dar nu ni se permite accesul”, a spus Zelenski, adăugând că, acum este momentul pentru a afla dacă Ucraina este primită sau nu în Alianță.

În încheierea discursului său, președintele Zelenski a dat asigurări Rusiei că nu are de gând să recucerească Peninsula Crimeea cu forța, precizând totuși că dacă va prelua controlul peninsulei, o va face pe cale diplomatică.

„Nu avem nevoie să ne spuneți data atacului sau cât de mulți soldați sunt la graniță, ci avem nevoie să se spuneți cât de solidari sunteți cu noi!”, a concluzionat Zelenski.

România va avea un Grup de Luptă Permanent al NATO

Articolul precedentVasile Dîncu, în conflict cu limba engleză. Ce mesaj a transmis oficialilor de la Bruxelles
Articolul următorDemocrația globală, în pericol. O treime din populația lumii trăiește sub un regim autoritar
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.