După câștigarea alegerilor, în urma unui scandal cu incursiuni în sediul Biroului Electoral al Sectorului 1 și saci de buletine de vot, Clotilde Armand pare să își fi propus să „crească” propria „caracatiță de voluntari”, care să cuprindă cu tentaculele sale cea mai bogată administrație locală din țară.
Numai că, în vreme ce Gabriela Firea își numea oamenii din partid și apropiații în funcții cheie din Primăria Capitalei și în fruntea companiilor municipale, după spusele lui Nicușor Dan, madame le maire încearcă să disimuleze tentaculele ce cuprind pe zi ce trece cel mai mare buget local din România sub forma unui așa-zis voluntariat.
Persoane care nu au nicio calitate oficială în raport cu administrația locală a Sectorului 1 se prezintă la direcțiile Primăriei din Banu Manta și la instituțiile subordonate acesteia, pretind documente, țin ședințe cu funcționarii și le trasează, verbal, sarcini salariaților pe care îi amenință, în caz de nesupunere, cu furia Doamnei primar.
Un asemenea tentacul a fost devoalat publicului la începutul lunii ianuarie, odată cu scandalul locurilor de parcare de reședință și al cozilor de la sediul ADP Sector 1, din Bulevardul Poligrafiei nr 4.
Ce s-a întâmplat atunci?
Mii de deținători de locuri de parcare de reședință din Sectorul 1 au primit, în luna decembrie, un sms, semnat „Echipa ADP1” prin care li se aducea la cunoștință faptul că înnoirea online a contractelor pentru locurile de parcare se va putea face între 1-10 februarie.
Mesajul mai promitea și gratuitate pentru locurile de parcare de reședință pentru luna ianuarie 2021.
Chestionată de către consilierii locali în legătură cu autorul sms-ului și cu baza legală a acordării gratuității pe luna ianuarie, noul director al ADP1, instalată de către Clotilde Armand, Dumitra Matei, a dat din colț în colț, oferind niște bâlbâieli penibile în loc de răspunsuri clare.
Această comunicare apărea în ciuda faptului că platforma on-line a ADP1, inițiată de pe vremea „ciumei roșii”, ar fi trebuit să devină operațională în prima zi lucrătoare a lunii ianuarie.
În plus, mesajul i-a speriat pe deținătorii de locuri de parcare de reședință, deoarece părea să se bată cap în cap cu anunțul de pe pagina ADP1, conform căruia înnoirea contractelor se putea face, ca și până acum, până la finele lunii martie.
Rezultatul a fost că sute de cetățeni s-au înghesuit, încă de la primele ore ale dimineții de 4 ianuarie dar și în zilele următoare, la sediul ADP1, speriați că și-ar putea pierde locurile de parcare.
Respectarea regulilor privind distanțarea fizică pentru combaterea pandemiei au trecut pe locul doi, trei, patru etc.
Ziarul de Investigații a intrat în posesia unor probe care demonstrează clar că în spatele haosului creat la ADP Sector 1 se află o persoană privată, fără nicio calitate în raport cu instituția respectivă, unul dintre „voluntarii” lui Clotilde Armand.
Această persoană nu are nicio calitate oficială, dar a solicitat documente ale instituției, a convocat funcționarii la cel puțin două ședințe, în datele de 6 și 13 noiembrie anul trecut, conform minutelor de ședință în posesia cărora ne aflăm.
Personajul, care nu avea nicio calitate oficială, așa cum singur recunoștea în ședința din 13 noiembrie 2020, nu doar că le-a trasat sarcini funcționarilor de la ADP1, dar a întocmit și un buget al instituției în valoare de 8,2 milioane de euro, pe care l-a remis unui salariat al instituției pe data de 14 ianuarie 2021.
„Voluntarul” – ce coincidență, „caracatița din Voluntari” și „voluntarii” lui madam Clotilde – se numește Cornel Bărbuț
Întrebată de către consilierii locali, în plină ședință a Consiliului Local, în ce calitate a interferat domnul Bărbuț cu activitatea ADP1, madam le maire a oferit răspunsuri cel puțin derutante, mergând de la a nega faptul că ar cunoaște persoana respectivă, până la a afirma că este unul dintre „voluntarii” domniei sale și că a fost trimis să sprijine activitatea ADP1, unde ar exista o rezistență înverșunată față de digitalizare.
Primărița din Banu Manta a pierdut din vedere, în toiul disputelor cu consilierii locali liberali, faptul că digitalizarea tocmai se înfăptuise la ADP1, prin punerea în funcțiune a platformei online pentru parcările de reședință. Punerea în funcțiune a platformei a fost întârziată cu circa o lună de zile tocmai la presiunile „voluntarului” trimis să sprijine activitatea ADP1 și să lupte pentru a învinge rezistența acerbă la digitalizare.
Din întâmplare, același „voluntar” are o firmă specializată în senzori de parcare, firmă care are contracte cu administrația publică locală a Sectorului 4.
Probabil că madame Clotilde n-a știut nimic despre toate acestea sau, dacă a știut, a omis să le povestească în fața consilierilor locali, așa, ca să nu le încarce memoria…
Dar să revenim la ședințele convocate de către domnul Cornel Bărbuț cu funcționarii de la ADP 1.
Astfel, la „întâlnirea de lucru” din data de 6 noiembrie 2020, care a fost convocată de la orele 16, la sediul ADP Sector 1 au participat Diana Ilie, inspector de specialitate, Adina Năvală, referent, Graziela Dumitru, inspector de specialitate, Andrei Ioan Diță, șef Birou Parcări Publice, Dragoș Hărăbor, inspector de specialitate, Cosmin Horia Datcu, inspector de specialitate, Alin Vieru, director general adjunct, Cornel Bărbuț, „consilier desemnat”, Valentin Tudor, inspector drumuri, Ionuț Tiberiu Caracote, director adjunct.
Atenție! Sintagma de „consilier desemnat” nu se referă la faptul că persoana în cauză ar avea calitatea de consilier local, pe care domnul Bărbuț nu o are, ci la faptul că ar fi consilier voluntar al doamnei primar Clotilde Armand, desemnat să se ocupe de activitatea ADP1.
Într-o „scurtă prezentare autobiografică a activității sale” ținută în fața funcționarilor prezenți, domnul Bărbuț și-a prezentat experiența în „domeniul telecomunicațiilor și a senzorilor de parcare, la care a lucrat prin firma Vegacomp, pe care o deține”, se arată în minuta ședinței .
„Domnia sa și-a manifestat preocuparea pe care o are în domeniul parcărilor și, în special, a senzorilor de parcare. De asemenea, domnul Cornel Bărbuț a mai precizat că, fiind apropiat de familie, doamna primar Clotilde Armand l-a desemnat să se implice în activitatea Administrației Domeniului Public Sector 1, în calitate de reprezentant al dânsei „, mai spune minuta ședinței.
Deci, un” apropiat de familie” al doamnei primar este „desemnat să se implice” în activitatea unei instituții subordonate Primăriei Sectorului 1? Unde este diferența față de „caracatița din Voluntari”? Diferența este că această „caracatiță DE voluntari”, adică alcătuită din așa-ziși voluntari este disimulată mult mai perfid.
„Apropiații” lui madame Clotilde nu sunt numiți în funcții publice, ci încearcă să conducă instituțiile prin presiuni și amenințări, dar fără să își manjească micuțele tentacule, ci punându-i pe alții să semneze.
Și ne întoarcem la „întâlnirea de lucru” din data de 6 noiembrie anul trecut: „În continuare, domnul Cornel Bărbuț a mai menționat că, în USR, există o echipă suport de 17 oameni dedicată domeniului parking, care lucrează de patru ani pentru parcările din Sectorul 1, la această echipă aderând și alte persoane interesate de acest subiect (…) dar că va mai fi o perioadă până când va întra la ADP Sector 1 „, se scrie în minuta ședinței.
Deci, membrii USR urmează să fie angajați la ADP1 pe criteriul apartenenței la partidul primarului Armand? Păi nu asta reproșau USR și Nicușor Dan fostei administrații a Capitalei?
” În expunerea activității sale, domnul Cornel Bărbuț a mai spus că, în ultimii 5 ani, a lucrat în zona parcărilor, realizând primul proiect Smart City în Sectorul 4, prin montarea a 126 de senzori de parcare produși de dânsul. De asemenea, domnul Cornel Bărbuț a mai dezvoltat sistemul de parcare, inclusiv pentru orașul Alba Iulia. Pentru următorii 4 ani, din cele trei proiecte pe care le are, domnul Cornel Bărbuț ar vrea să implementeze sistemul de senzori de parcare pentru Sectorul 1. Până când va întra la ADP Sector 1, domnul Cornel Bărbuț a propus să se lucreze împreună cu dânsul „, mai precizează minuta ședinței.
Iată, deci, interesul patrimonial al „voluntarului” Cornel Bărbuț. El urmărește să își vândă senzorii de parcare către administrația locală a Sectorului 1, „apropiat de familie” fiind de primarul Armand. Să fie vorba, oare despre corupție, aici?
Tot din acest paragraf înțelegem de ce domnul „voluntar” elaborează un buget de 8,2 milioane de euro pentru ADP1. Pentru că „se lucrează împreună cu dânsul”, iar bugetul instituției trebuie să fie suficient de mare pentru a cumpăra senzorii de parcare, nu…?
Aceeași minută a „întâlnirii de lucru” ne arăta cât de adâncă este îngerița „voluntarului” în activitatea instituției subordonate Primăriei Sectorului 1: „Domnul Cornel Bărbuț va trimite, în cursul lunii noiembrie, draftul Regulamentul Parcărilor Publice Sector 1, pe care îl va pune și în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Sectorului 1”.
Definiția corupției?
În ce calitate întocmește o persoană privată un regulament ce urmează a li se aplica tuturor cetățenilor? Nu este aceasta o atribuție a aparatului de specialitate, a instituției numită ADP Sector 1?
Să trecem la următoarea „întâlnire de lucru”, cea din 13 noiembrie, ora 13, de la camera 98. La ședință iau parte aceleași persoane plus consilierul juridic Valeriu Cernea.
Deja, „voluntarul” se comportă ca un șef al instituției față de care nu are nicio calitate. „Tot domnul Cornel Bărbuț a continuat că vor avea loc săptămânal ședințe pe diferite teme, cu o analiză a activității fiecărui angajat al Biroului Parcări Publice și a stabili ce are de făcut fiecare”, menționează minuta.
Ingerința „voluntarului” în activitatea ADP1 continuă agresiv: „Domnul Cornel Bărbuț i-a cerut domnului Ionuț Tiberiu Caracote inventarul Biroului Parcări Publice, însemnând totalitatea locurilor de parcare, indicatoarele rutiere, cantitățile de vopsea și asfalt, precum și o listă cu toate amplasamentele parcărilor instituțiilor publice din subordinea Primăriei Sectorului 1. De asemenea, domnului Ionuț Tiberiu Caracote i s-au mai solicitat studiile de fezabilitate aflate în lucru pentru unele locații de parcări”.
„Voluntarul” continuă în stilul de vechil pe moșie, dar izbucnește scandalul pentru că funcționarii refuză să pună la dispoziția unei persoane fără nicio calitate documentele solicitate de către „apropiatul de familie” al lui madame Clotilde.
„Domnul Luchian Diaconescu l-a întrebat pe domnul Cornel Bărbuț ce calitate oficială are de a chestiona personalul Administrației Domeniului Public Sector 1 cu privire la aspectele pe care le solicită?
Domnul Cornel Bărbuț a răspuns că are calitatea de consilier al Sectorului 1 desemnat de doamna primar Clotilde Armand pentru serviciul de parcări.
Domnul Luchian Diaconescu l-a întrebat dacă este desemnat printr-un document?
Domnul Cornel Bărbuț a răspuns că o să vină și documentul.
Domnul Luchian Diaconescu l-a întrebat dacă documentul respectiv este referitor la discuția de acum și de data trecută?
Domnul Luchian Diaconescu l-a întrebat pe domnul Cornel Bărbuț aceste lucruri, că să știe cu cine vorbește.
Domnul Valeriu Cernea, în calitate de jurist al ADP1, a intervenit, precizând că este importantă prezentarea unui astfel de document în relația cu orice instituție, în speță față de ADP Sector 1, în sensul prevenirii unor situații neplăcute.
Domnul Cornel Bărbuț a răspuns că dânsul urmează să fie angajat la ADP Sector 1 începând, probabil, din luna ianuarie și că se lucrează în zona asta. Până atunci, așa cum a spus și data trecută, lucrăm în felul acesta.
Domnul Valeriu Cernea a spus că, dacă domnul Cornel Bărbuț nu are ceva scris, ca fiind reprezentant al Primăriei Sectorului 1, angajații ADP Sector 1 sunt expuși penal. În acest sens, domnul Valeriu Cernea l-a rugat insistent pe domnul Cornel Bărbuț să fie îndeplinite condițiile de legalitatea acestor întâlniri, prin obținerea din partea Primăriei a unui document de reprezentare. Domnul Valeriu Cernea a precizat că rolul său este de a securiza personalul ADP Sector 1 în fața instituțiilor justiției. Domnul Valeriu Cernea a insistat ca toată corespondența electronică să se facă prin adresele de e-mail de serviciu.
Domnul Cornel Bărbuț a spus că nu are rost să se mai vorbească pe acest subiect, precizând că, luni, 16 noiembrie, o să prezinte acest document de reprezentare din partea Primăriei Sectorului 1, prin care vom vedea calitatea sa, iar tot departamentul așteaptă până când va întra ca angajat la ADP Sector 1, în luna ianuarie. Deocamdată, a mai adăugat domnul Bărbuț, construim și facem acum și, după aia, intrăm și în legalitate „, se mai arată în minută ședinței.
Iată, deci, cum „voluntarul” lui madame le maire Clotilde recunoaște în mod clar că nu are nicio calitate oficială dar continuă ingerințele în activitatea ADP Sector 1 și presiunile asupra funcționarilor, solicitând documente ale instituției și trasând sarcini angajaților, în mod ilegal.
Toate aceste ședințe, solicitări și presiuni, și simple calități de „apropiat de familie” al primarului Clotilde Armand, coroborate cu interesul patrimonial al „voluntarului”, care spune foarte clar că vrea să își vândă senzorii de parcare către administrația publică locală a Sectorului 1, întrunesc elementele unor infracțiuni de corupție și organele specializate ale statului ar trebui să se sesizeze în acest sens și să cerceteze „caracatița de voluntari” din Sectorul 1.