Cu sau fără voia lor, câțiva studenți suceveni urmează un model interesant: plagiază ca Ponta. Pentru un viitor mai bun, uitând de etică sau de integritatea academică, studenții au decis că o creație proprie necesită prea mult timp prețios, preferând o încălcare a drepturilor de autor.
Deși se folosește de peste un deceniu un program informatic de depistare a plagiatului peste 110 studenți de la Universitatea din Suceava, au fost sancţionați cu avertisment scris pentru tentative de plagiat.
Scopul softului este depistarea similitudinilor din lucrările elaborate, iar programul este folosit de cadrele didactice pentru a verifica lucrările de licenţă, disertaţie şi doctorat, dar nu se oprește aici, verificând și referate sau diverse lucrări scrise de studenţi, pe parcursul anului universitar.
Sursa de inspirație: Internetul
Decizând că metoda copy/paste e mai la îndemână decât o documentare cinstită, aceștia au prezentat lucrări cu texte copiate de pe internet.
Consiliul de Administraţie al Universităţii ”Ştefan cel Mare” Suceava (USV) a decis sancţionarea cu avertisment scris a unui număr de 113 studenţi pentru tentative de plagiat, aceştia având dreptul de contestaţie în termen de trei zile de la notificare, a informat, miercuri, Biroul de presă al instituţiei academice, citat de Agerpres.
”În urma propunerilor venite de la consiliile facultăţilor din cadrul Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, în şedinţa Consiliului de Administraţie din 19 ianuarie 2021 a fost analizat modul în care membrii comunităţii academice respectă normele Codului de etică şi deontologie profesională. Constatând că încă există tentative de însuşire a unor texte de pe internet şi de prezentare a unor referate, rapoarte, lucrări care conţin un procent semnificativ de similitudini cu surse publicate deja, CA al USV a decis sancţionarea cu avertisment scris a unui număr de 113 studenţi, conform prevederilor Regulamentului cadru privind activitatea profesională a studenţilor”, arată sursa citată.
Furtul intelectual
Chit că a plagiat teza de doctorat și a obținut un fals titlu de doctor în drept la Universitatea din București, Ponta rămâne o sursă de inspirație activă pentru mulți studenți din România.
Diferența dintre Ponta și studenți este că politicianul nu știa că va fi prins.
Dacă a fost prins, s-a apărat cum a știut mai bine: a negat, a zâmbit și a trecut la etapa următoare: plagiatul de pe Twitter. Cuvintele de pe Twitter au fost departe de vreo teză de doctorat în dreptul penal internațional, referindu-se la un omagiu adus în momentul decesului celebrului fotbalist argentinian Diego Maradona, omagiu care a fost copiat de politician și ”lipit” pe contul personal.