Deși vaccinați, medicii-profesori apar în statistici la „indisponibili”

Parte dintre profesorii de Medicină s-au vaccinat încă din prima etapă

Potrivit unei statistici oferite de Ministerul Educației, pe 15 ianuarie, cu privire la numărul celor din sistemul educațional care vor să se vaccineze, în a doua etapă, a reieșit un procent destul de mic, în special în rândul celor de la Medicină, chiar și de sub 15%.

Explicația pe care a dat-o chiar ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a precizat că parte dintre cei de la Medicină s-au vaccinat încă din prima etapă, aceștia fiind medici.

 Este un viciu de raportare din partea universităţii  pentru că personalul din învăţământul medical clinic, format din medici, s-au vaccinat deja în rândul medicilor. Au gândit să nu mai raporteze disponibilitate de vaccinare pentru a nu afecta numărul de doze necesar a fi planificate, lucru corect, de altfel. Dar această problemă de raportare va trebui corectată şi aduse lucrurile în aşa fel încât să reflecte cât mai fidel realitatea. Dar asta este explicaţia.

Ministrul Educație Sorin Cîmpeanu, la Digi 24

Altfel, cea mai scăzută rată este de la Universitatea de Medicină din Timișoara, care, conform raportului este de 18,84% la general, respectiv 12,79% – personalul didactiv titular. Cea mai mare rată de disponibilitate a venit dinspre Universitatea de Medicină din Craiova, de 91,61% (dar de 79,56% la general). Numai că aici, în acest procent au fost incluși și cei vaccinați deja -spre deosebire de cazul de la Timișoara. Conform rectorului Dan Gheonea, „majoritatea cadrelor noastre didactice sunt medici, medici dentiști, asistenți medicali, s-au încadrat în faza I a vaccinării și s-au vaccinat deja”, transmite Libertatea.

În comunicatul Ministerului Educației se face totuși mențiunea că „disponibilitatea de vaccinare a personalului din învăţământ, cu precizarea că raportarea din care au rezultat procentele de disponibilitate s-a făcut incluzând și persoanele care nu s-au pronunțat în niciun fel asupra disponibilității de vaccinare (răspunsuri asimilate neconcludent răspunsurilor negative).

Având în vedere suprapunerea între perioada de vacanță și perioada de interogare, suprapunere care a generat un numar important de persoane care nu s-au exprimat nici afirmativ, nici negativ cu privire la disponibilitatea de vaccinare, Ministerul Educației decide inițierea celei de-a doua etape de declarare a disponibilității de vaccinare, în perioada 16 ianuarie – 1 februarie 2021.”.

Altfel, până pe 15 ianuarie, la nivelul învățământului preuniversitar, 45,06% dintre angajați au declarat disponibilitatea de vaccinare raportat la totalul de 292.872 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar (inclusiv persoanele care nu au răspuns). În sistemul de învățământ universitar, procentul privind disponibilitatea de vaccinare este de 59,64% (raportat la totalul de 51.094 de titulari angajați în sistemul de învățământ universitar + 9.295 de cadre didactice asociate – inclusiv persoanele care nu au răspuns).

Ziarul de Investigații

Articolul precedent„Sfânta Împărtășanie”, la judecată
Articolul următorRareș Bogdan: „Eu am adus energie partidului, la invitația lui Ludovic Orban”