Sursa foto: Mediafax
Sursa foto: Mediafax

Adrian Năstase intervine la rândul său cu opinii vizavi de parcursul care trebuie urmat în ceea ce privește relația cu Austria, după votul privind aderarea României la Schengen.

Din punctul său de vedere, ar trebui să existe un soi de boicot la adresa companiilor austriece, pentru a se crea o anumită presiune, cu mențiunea că în niciun caz autoritățile nu trebuie să pară implicate în astfel de acțiuni, „pentru că asta ar crea o problemă diplomatică solidă”.

Declarațiile au fost făcute aseară de Năstase la Antena 3, în condițiile în care acesta subliniase și într-un articol pe blogul său că viitorul ne poate fi unul favorabil.

Într-un text scris referitor la „Principalele rezultate ale guvernarii 2000-2004”, adică perioada în care a fost premier, Năstase arată că „în opinia mea, în perioada 2001-2004, guvernul pe care l-am condus a demonstrat că, în România, se poate: să existe creștere economică; să intrăm în structurile euroatlantice; să eliminam vizele pentru cetățenii români pentru călătorii în Spațiul Schengen; să consolidăm relațiile strategice cu principalele puteri ale lumii; să ne îmbunătățim relațiile cu vecinii; să punem la punct programe și politici economice și sociale eficiente; să ne respectăm angajamentele față de parteneri și să ne spunem cuvântul în probleme externe”.

Acum, însă, Năstase avertizează că totul trebuie făcut cu diplomație și, „dacă ne vom bate în perioada următoare, avem șanse bune ca anul viitor să intrăm în Schengen”.

Aș juca pe roluri. Diplomația trebuie să continue. Presiune din partea opiniei publice. Presiunea trebuie să continue. În felul ăsta rănești vânatul, ca să folosesc o formulă de la vânătoare, nu trebuie, nici nu poți, n-ai cum să-l termini, să-l dobori, dar în felul ăsta îi aduci aminte că exiști și îi ceri să te ia în seamă. Eu cred că trebuie continuat la nivel diplomatic, nu doar în Austria. Presiunea trebuie făcută pe toată linia Uniunii Europene. (…)

Trebuie să facem tot ce putem ca să le creăm probleme, dar nu în mod oficial, nu autoritățile statului, pentru că asta ar crea o problemă diplomatică solidă.

Este, cred, bine că a fost retras ambasadorul. Sunt diverse chestiuni în care putem să arătăm că relația s-a răcit. Putem să continuăm cu anumite semnale în ceea ce privește opțiuni pentru anumite firme, trebuie să arătăm că acea deschidere pe care am avut-o pentru Austria nu poate continua în aceste condiții. Deci trebuie o linie fermă”, a spus Adrian Năstase pentru sursa citată.


Articolul precedentMinistrul Muncii explică ce se va întâmpla cu „Sprijin pentru România” din ianuarie
Articolul următorPatru polițiști din cadrul IPJ Mureș, sub control judiciar și cu interdicție de a mai exercita profesia