Cea mai tânără victimă a crizei de la marginea de est a Uniunii Europene (UE) este un copil din Siria de doar un an. Medicii polonezi au precizat că copilul era fiul unui cuplu sirian. Ei au avut nevoie de asistență medicală în urmă cu o zi, înaintea tragicului eveniment.
Conform postării pe Twitter a PCPM, un ONG polonez, mama copilului a fost rănită în partea inferioară a piciorului. Copilul familiei siriene a murit în pădure din cauza frigului. De la debutul crizei la granița dintre Polonia și Belarus, cel puțin 13 persoane au murit.
Criza migranților se adâncește pe zi ce trece
Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a reacționat la știre, precizând că este „sfâșietor” ce s-a întâmplat. Într-o postare pe pagina sa de de Facebook, demnitarul european a precizat că organizațiile umanitare nu au acces în zonă pentru a acorda ajutorul necesar. Mai mult, Sassoli consideră că acel copil a fost ucis din „indiferență, egoism, dintr-o inumanitate ridicolă”.
„Mii de alți migranți, în frigul înghețat al iernii care vine, în loc să fie primiți, ei sunt expulzați, chiar atacați. Se poate pur și simplu, într-o situație ca aceasta, într-un mod neutru, că „a murit un copil. O rușine inacceptabilă”, a scris președintele Parlamentului European.
Poliția de frontieră din Belarus a luat decizia de a muta migranții aflați în tabăra improvizată. Ei au fost transportați într-un centru logistic din apropiere. La jumătatea săptămânii, peste 1000 de persoane au fost deja mutate.
Mii de oameni așteaptă să fie acceptați în Polonia
Cu toate acestea însă, sute de oameni și-au petrecut noaptea afară, la temperaturi de 0 grade, în corturi sau lângă focuri din tabără. Potrivit polițiștilor, migranții au fost mutați din cauza „condițiilor meteorologice care se înrăutățesc”. Migranții primesc mâncare, haine și produse de primă necesitate.
Uniunea Europeană acuză oficialii de la Minsk că tot acest aflux de migranți a fost orchestrat încă din vară. Această răzbunare vine ca răspuns la sancţiunile occidentale împotriva Belarus după reprimarea în 2020 a unei mişcări de contestare a regimului.
Atât Polonia, cât și Lituania și Letonia au declarat oficial că nu vor accepta migranți pe teritoriul lor. Mai multe țări din Uniunea Europeană s-au oferit să ajute Polonia cu resurse umanitare și financiare pentru a controla situația de la granița cu Belarus.