Sursa foto: focuspress.ro

Duminică, 21 noiembrie, un număr de 12.564 de candidați vor concura pentru cele 6.311 de locuri în domeniile medicină, stomatologie și farmacie. Concursul se va desfășura la București, Craiova, Iași, Târgu Mureș, Timișoara și Cluj-Napoca. Examenul constă într-un test-grilă de 200 de întrebări pe o durată de patru ore.

Pentru limintarea răspândirii noului coronavirus, accesul în clădirea de concurs se va face doar pe baza prezentării certificatului verde ( vaccin, test PCR negativ sau trecerea prin boală).

Peste 12.500 de candidați s-au înscris anul acesta pentru rezidențiat

Cele peste 6 mii de locuri și posturi sunt distribuite pe trei domenii. Astfel, 3.942 de locuri și postri pentru domeniul medicină, 1.190 de locuri pentru medicina dentară și 1.087 pentru farmacie. De asemenea, un număr de 92 de locuri este dedicat ministerelor cu rețea sanitară proprie.

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a precizat că a suplimentat locurile pentru rezidențiat. „Este un număr record de participanți, mai mare chiar și față de anul trecut (…) În luna octombrie a.c. am suplimentat cu 439 cifra de școlarizare pentru Rezidențiat. Urez succes tuturor participanților la concurs și îi asigur de tot suportul meu”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătății, relatează Digi24.

Din cauza contextului epidemiologic, candidații vor fi nevoiți să poarte mască în sala de concurs. Înaintea intrării în sală, tuturor li se va lua temperatura, după care se va verifica certificatul digital al Uniunii Europene (certificatul verde) privind COVID.

Situația medicilor din România

Conform datelor oferite de Institutul Național de  Statistică, în 2020, România avea aproximativ 63 de mii de medici. Cu toate acestea însă, anul trecut, peste 2 mii de medici au solicitat eliberarea de certificate care să le permită să profeseze în alte țări. De asemenea, în 2019, peste 3 mii de medici au decis să ia drumul străinătății.

Guvernanții au crescut salariile medicilor în ultimii ani pentru ai determina să nu mai părăsească țara. Mai mult, pe perioada pandemiei, angajații din sistemul sanitar au primit mai multe sporuri de risc.

Când, cum și de ce a eșuat „statul eșuat”? Răspunsul e sugerat de seria neagră a celor 14 incendii produse în spitale în ultimul an

Articolul precedentUn copil de un an a fost găsit fără viaţă la granița Poloniei cu Belarusul
Articolul următorGalaţi: Amendă de 15.000 de lei pentru o ţigară aruncată pe geam
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.