Sursa foto: Deutche Welle

Criza migranților de la granița dintre Polonia și Belarus poate să ducă la un aflux de milioane de refugiați în anii care urmează, susține premierul polonez Mateusz Morawiecki, relatează Agerpres.

Mai mult, șeful Executivului polonez nu exclude un viitor război dacă „forțele belaruse fac provocări tot mai directe”. Demnitarul e îngrijorat de faptul că Uniunea Europeană nu reușește să țină sub control migranții. Morawiecki e de părere că în viitorul apropiat, milioane de oameni din toate colțurile lumii vor luat cu asalt bătrânul continent.

Relațiile dintre Polonia și Belarus, pe  muchie de cuțit

Chiar dacă, pentru moment, situația de la granița cu Belarus este stabilă, riscul de a degenera este foarte ridicat. Prim-ministrul polonez a dat asigurări că Polonia va proteja granițele. „Noi, polonezii, suntem hotărâţi să ne protejăm graniţa prin orice mijloace. Este graniţa estică a Europei. Și de asemenea a NATO”, a adăugat premierul polonez, relatează sursa citată.

Germania și alte state din NATO s-au oferit să sprijine Polonia pentru rezolvarea acestei crize de la graniță. De asemenea, premierul a precizat că are de gând să activeze articolul 4 al Tratatlui NATO. Acel articol declară încălcarea oficială a teritoriului. Cu toate acestea, aliații pot avea doar consultări, fără dreptul de a putea interveni militar.

Putin și planul lui de cuceri Ucraina

Premierul polonez a mai afirmat că această criză de la graniță reprezintă doar o distragere de la adevăratul scop pe care Rusia îl are. Aceea de a interveni militar în Ucraina.

Reamintim că forțele de securitate poloneze au arestat aproape 100 de migranți în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera cu Belarus. Ministerul polonez al Apărării a precizat că militarii belaruși i-au obligat pe migranți să arunce cu pietre împotriva soldaților polonezi. „Tentative de trecere a frontierei au avut loc la câteva sute de metri de acolo”, în apropierea localităţii Dubicze Cerkiewne, a spus ministrul, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a cerut președintelui României să acorde sprijin urgent Poloniei, în contextul valului masiv de imigranți de la frontiera cu Belarus.

Claudiu Târziu, co-președintele AUR, i-a cerut lui Iohannis să dea dovadă de solidaritate față de poporul polonez.„Dacă cuvântul solidaritate mai are vreun sens, este cazul să o dovedim și noi ca aliat al Poloniei”, a declarat senatorul Claudiu Târziu, relatează g4.media.ro.

AUR solicită sprijin pentru Polonia

Articolul precedent„Minivacanță” pentru bugetarii români
Articolul următorNicolae Ciucă, propunerea de premier din partea PNL
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.