„Minivacanță” pentru bugetarii români

Ultimele două zile libere din acest an, ce „pică” în cursul săptămânii, vor face punte cu weekendul 27-28 noiembrie, astfel că angajații din sistemul public ar putea avea cinci zile libere

Ministrul interimar al Muncii Raluca Turcan a anunțat, joi, că își dorește ca bugetarii să poată face „punte” între 29 noiembrie și ultimele două zile libere din acest ce sunt în mijlocul săptămânii, 30 noiembrie și 1 decembrie, astfel încât aceștia să se poată bucura de o „minivacanță”. 

„Având în vedere că zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie sunt zile libere stabilite prin Codul Muncii și că în acest an cele 2 zile pică în zilele de marți și miercuri, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a transmis în avizare externă proiectul de HG pentru ca ziua de luni, 29 noiembrie 2021, să fie nelucrătoare”, potrivit comunicatului Ministerului Muncii, citat de Digi24.

Rămâne însă de văzut modul în care se va face această punte, după ce la „minivacanța” trecută, cea de la 1 iunie, ministrul Muncii le-a transmis „răspicat” că se poate doar cu o zi din concediul de odihnă, știut fiind faptul că acele recuperări ce se anunță nu se și întâmplă în realitate.

Un alt aspect care trebuie luat în calcul este cel cu privire la o posibilă prelungire a restricțiilor care au fost impuse, pentru 30 de zile, începând cu 25 octombrie. La acel moment, Raed Arafat susținea că ar fi mai bine pentru români să nu își planifice vreo minivacanță pentru perioada 27 noiembrie –  1 decembrie, și dacă totuși intenționează să plece undevă să ia în calcul restricțiile persoanelor nevaccinate.  „Și la unitățile de cazare vor trebui să fie prezentate certificatele verzi (n.r.  vaccinare și trecere prin boală). Inclusiv în hoteluri. (…) Adică, e clar: n-ai certificat de vaccinat sau de trecut prin boală, nu poţi să te cazezi în hotel. Şi asta cred că este aplicat deja în foarte multe țări din Europa”, declarat Arafat luna trecută.

Ce zile libere au românii în 2022

Cum în vremurile de restriște e nevoie și de ceva optimism, putem să ne aruncăm o privire peste „liberele” pe care românii le vor avea în anul 2022, 15 zile, dintre care 6 sunt în weekend.

Astfel, conform Codului Muncii, zilele libere legale în 2022 sunt: 1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou), sâmbătă și duminică; 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – luni; 22 aprilie (Vinerea Mare); 24 și 25 aprilie (prima și a doua zi de Paște), duminică și luni; 1 mai (Ziua Muncii) – duminică; 1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri; 12 și 13 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni; 15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului) – luni; 30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântului Andrei) – miercuri;  1 decembrie (Ziua Naţională a României) – joi; 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) -duminică și luni.

Arafat, despre mini-vacanța care urmează: „N-ai certificat de vaccinat sau de trecut prin boală, nu poţi să te cazezi în hotel”

Articolul precedentAdevărata metastază de la Spitalul Colțea Interesele personale contra pacienților. Document
Articolul următorPremierul polonez spune că nu exclude riscul unui război