Încă 30 de zile de arest preventiv pentru Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, prins cu mită în portbagaj în urmă cu aproape o lună.
Banii pretinși și primiți de președintele CJ Vaslui reprezentau un procent de 10% din valoarea unui contractul de achiziție publică care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui.
Buzatu este arestat preventiv din 23 septembrie, după ce, anterior, primise suma de 1.250.000 lei de la un prieten, om de afaceri, pentru ca un contract încheiat cu CJ Vaslui să se deruleze în bune condiții în ceea ce privea plata facturilor.
Ieri, procurorii anticorupție au solicitat prelungirea măsurii preventive, iar Tribunalul Vaslui a admis solicitarea:
„Prelungeşte durata măsurii arestării preventive a inculpatului BUZATU DUMITRU, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, pe o perioadă de 30 de zile, de la data de 24.10.2023 şi până la data de 22.11.2023, inclusiv.
Respinge cererea privind prelungirea măsurii arestării preventive a inculpatului Judele Radu, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, înlocuiește măsura arestării preventive a inculpatului JUDELE RADU, cu măsura controlului judiciar pe o durată de 60 zile începând cu data rămânerii definitive a prezentei încheieri.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Iaşi sau instanţa în faţa căreia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la Poliţia Mun. Iaşi, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
Pe timpul controlului judiciar, impune inculpatului să respecte următoarele obligaţii: a) să nu depăşească raza teritorială a mun. Iaşi, decât cu încuviinţarea prealabilă a Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Iaşi sau a instanţei în faţa căreia se află cauza. d) să nu se apropie inculpatul Buzatu Dumitru, de martorii P.P., A.B.M., C.R.I, H.A., C.B.A., C.D.D., I.M., O.A.M., M.M., Z.L., M.M.M., T.N., de colaboratorii B.I.şi S.E., sau de numiţii C.V. și T.C.A. şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale.
Cu drept de contestație în termen de 48 de ore de la comunicare”.
Cel de-al doilea inculpat este expert administrează o societate al cărui obiect de activitate este realizarea de activități de inginerie și consultanță tehnică, cu care CJ Vaslui încheiase un contract pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate de cel care i-a dat mită lui Buzatu.
Faptele de care îl acuză DNA Iași constau în aceea că în anul 2019, pe când se derula proiectul finanțat din fonduri europene „expertul a primit în datele de 02.03.2023 și 27.04.2023 suma totală de 714.000 de lei. După remiterea sumei de mai sus, inculpatul ar fi înaintat Consiliului județean Vaslui documentația tehnică privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrările efectuate de către societatea martorului care a fost primită și acceptată de către factorii decidenți din cadrul instituției publice, printre care și inculpatul Buzatu Dumitru”.