Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Valsui și totodată unul dintre cei mai longevivi politicieni care deține o astfel de funcție, a fost arestat în weekend după ce a fost prins cu mită în portbagaj.

Totul, în urma unui flagrant coordonat de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași, procurori care totodată au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și a unui expert, arestat preventiv la rândul lui, sub acuzația de luare de mită și trafic de influență.

Buzatu este acuzat că, în perioada 08.05.2023 – 07.09.2023, „ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor)”.

Nu doar că a pretins, detaliază DNA, ci a și primit suma de 1.250.000 lei, vineri, moment în care a fost prins în flagrant. Ulterior, acesta a fost prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile:

Admite propunerea Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Iaşi. Dispune arestarea preventivă a inculpatului BUZATU DUMITRU, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, pe o perioadă de 30 de zile începând cu data de 24.09.2023 până la 23.10.2023, inclusiv.

Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă. Constată că inculpatul a fost asistat de apărătorii aleși Cu drept de contestație în termen de 48 ore de la pronunţare pentru inculpat şi de la comunicare pentru Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Iaşi”.

Pe de altă parte, expertul a primit cătușe ieri: „Dispune arestarea preventivă a inculpatului JUDELE RADU, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită şi trafic de influență, pe o perioadă de 30 de zile începând cu data de 24.09.2023 până la 23.10.2023 inclusiv. Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă. Cu drept de contestație în termen de 48 ore de la pronunţare pentru inculpat şi de la comunicare pentru DNA – Serviciul Teritorial Iaşi”.

Expertul în cauză este acuzat că, în anul 2019, pe când se derula un proiect finanțat din fonduri europene și între Consiliul județean Vaslui și o societate comercială a fost încheiat un contract de achiziție publică ce avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui, ar fi întocmit un raport care nu avea legătură cu realitatea:

În cursul anului 2021, în condițiile în care lucrările erau finalizate în proporție de 80%, între reprezentantul societății comerciale respective (martor în cauză) și inculpatul Buzatu Dumitru, președintele Consiliul județean Vaslui, ar fi apărut neînțelegeri referitoare la plata facturilor (cc. 3.000.000 euro) și implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă.

În acest context, Consiliul județean Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială (al cărui obiect de activitate este realizarea de activități de inginerie şi consultanță tehnică) administrată de inculpat pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate.
După întocmirea raportului de expertiză (în care erau trecute date care nu corespundeau realității din teren), în data de 22.06.2022 respectiv în perioada 07-15.02.2023, expertul ar fi pretins de la omul de afaceri suma de suma de 714.000 mii de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul județean Vaslui și implicit de „a favoriza” societatea martorului (în sensul de a i se achita în totalitate facturile în valoare de cca. 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executării întocmai a lucrărilor conform caietului de sarcini).

De asemenea, pentru suma de bani pretinsă, expertul i-ar mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenți din cadrul Consiliului județean Vaslui și că-i va determina pe aceștia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate.

În contextul menționat mai sus, expertul a primit în datele de 02.03.2023 și 27.04.2023 suma totală de 714.000 de lei.
După remiterea sumei de mai sus, inculpatul ar fi înaintat Consiliului județean Vaslui documentația tehnică privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrările efectuate de către societatea martorului care a fost primită și acceptată de către factorii decidenți din cadrul instituției publice, printre care și inculpatul Buzatu Dumitru
”.

Articolul precedentMai multe lucrări vor duce la sistarea apei potabile în Zona Centrală din municipiul Constanța
Articolul următorUn nou sondaj privind intenția la vot