Limba română este, de ieri, limbă oficială în Ucraina, pentru minoritățile române.

Aceasta a anunțat premierul Marcel Ciolacu, aflat în vizită în țara vecină, la finalul şedinţei comune ale guvernelor României şi Ucrainei.

Potrivit acestuia, autorităţile de la Kiev au decis miercuri să ia această măsură, însă hotărârea are de fapt legătură cu obligațiile pe care le are Ucraina de îndeplinit pentru aderarea la Uniunea Europeană, unul dintre criterii referindu-se şi la drepturile minorităţilor naţionale.

Pentru această aderare există şi nişte principii şi în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor. (…) Şi România a respectat toate principiile necesare de aderare la Uniunea Europeană. (…)

Relaţia inter-instituţională între mine şi domnul prim-ministru nu mai este la nivelul de a ne face promisiuni. Noi decidem împreună ce este mai bine pentru popoarele pe care le reprezentăm. A existat o şedinţă de guvern în cadrul şedinţei comune între România şi Ucraina şi decizia Guvernului a fost că pe teritoriul Ucrainei limba oficială este limba română. (…)

La fel de important cred că este să ne asigurăm că preoţii români ortodocşi vor oficia în continuare serviciile religioase în limba română. Libertatea religioasă este un drept fundamental, iar păstrarea identităţii religioase şi a limbii de slujire sunt principii fundamentale pentru orice societate”, a explicat Ciolacu, citat de Agerpres.

Pe Facebook, premierul a scris că „din acest moment, la nivel internațional nu mai există decât o singură limbă oficială pentru români: limba română”, iar decizia guvernului ucrainean „duce la îndepărtarea unei nedreptăți”. Totodată, acesta a promis că va exista o colaborare cu Ucraina „și pentru a modifica legislația privind drepturile minorităților, pentru ca românii din Ucraina să beneficieze de aceleași drepturi de care beneficiază cetățenii ucraineni în țara noastră”.

Articolul precedentPreședintele CJ Vaslui, încă 30 de zile de arest preventiv
Articolul următorContre între USR și președintele ANPC, după ce instituția a închis zeci de locuri de joacă din Sectorul 1