Zeci de operațiuni operative sunt derulate în această dimineață în țară, acțiunile fiind efectuate de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și Poliția Română, cu sprijinul Jandarmeriei Române, pentru destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în trafic de droguri, trafic de persoane și de minori, exploatarea persoanelor vulnerabile, criminalitate informatică și infracțiuni împotriva patrimoniului cu consecințe deosebit de grave.

Activitățile urmăresc efectuarea a peste 300 de mandate de percheziție domiciliară, dar și punerea în aplicare a mai mult de 400 de mandate de aducere.

Potrivit DIICOT, cele mai multe acțiuni au în vedere combaterea traficului de droguri – 34 acțiuni, urmând a fi puse în executare 193 mandate de percheziție domiciliară și 236 mandate de aducere. Alte 13 acțiuni operative sunt pe linia combaterii traficului de persoane și minori și a pornografiei infantile, urmând a fi puse în executare 51 mandate de percheziție domiciliară și 76 mandate de aducere, 4 acțiuni operative – pe linia combaterii criminalității informatice, urmând a fi puse în executare 16 mandate de percheziție domiciliară și 24 mandate de aducere, iar 3 acțiuni – pe linia combaterii macrocriminalității economico-financiare, urmând a fi puse în executare 67 mandate de percheziție domiciliară și 74 mandate de aducere.

Sursa: DIICOT

Din ce arată anchetatorii, „perchezițiile efectuate au scopul de a obține probe despre activitatea ilegală a grupurilor de criminalitate organizată și a altor persoane implicate în activități infracționale asociate criminalității organizate, pentru tragerea lor la răspundere penală, precum și identificarea bunurilor susceptibile de a fi confiscate sau destinate recuperării prejudiciilor.

Nu în ultimul rând, acțiunile vizează crearea unui climat optim de siguranță al cetățenilor precum și protecția victimelor infracțiunilor.

Acțiunea face parte dintr-o serie de inițiative similare, desfășurate la nivelul DIICOT, începând cu anul 2018 și relevă preocuparea structurii specializate de a investiga în mod constant infracțiunile de trafic de droguri, trafic de persoane și de minori și orice forme de exploatare a persoanelor vulnerabile, în efortul de a combate în mod eficient acest fenomen infracțional.

Sunt vizate și grupuri infracționale implicate în săvârșirea altor fapte aflate în competența de investigare a DIICOT, care au activat pe teritoriul național sau cu componentă transfrontalieră”.

Totodată, se precizează că „în funcție de evoluția anchetelor, în fiecare caz în parte, DIICOT și Poliția Română vor oferi informațiile ce pot fi făcute publice”.

Menționăm și că, în primele 9 luni ale acestui an, au fost întocmite 1162 de rechizitorii și au fost încheiate 311 acorduri de recunoaștere a vinovăției, fiind trimiși în fața instanței 3219 inculpați, dintre care 1229 în stare de arest preventiv.

Totodată, au fost întocmite 143 de rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăției în care s-a reținut infracțiunea de constituirea unui grup infracțional organizat, alături de alte infracțiuni de competența DIICOT, fiind trimiși în judecată 907 inculpați, dintre care 431 în stare de arest preventiv”, se detaliază într-un comunicat al DIICOT.

Articolul precedentParlamentul European a adoptat o rezoluție de susținere a aderării României la Schengen; cât de aproape suntem
Articolul următorUSR, proces pentru desecretizarea dosarului de revoluționar al președintelui PSD