Sursa: Facebook

Sebastian Ghiță, fost parlamentar al României și de mulți ani fugar din țară, a fost trimis astăzi în judecată pentru mai multe fapte de corupție, într-un dosar deschis în 2017.

Împreună cu Ghiță, au mai fost trimiși în judecată și cumnatul acestuia, în calitate de administrator al SC Asesoft International SA, precum și directorul general al SC Teamnet International SA.

În 2017, procurorii anticorupție cereau arestarea în lipsă a lui Ghiță, dar și a celorlalți doi inculpați. Încă de atunci, Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești anunța că ex-deputatul Ghiță este cercetat pentru trafic de influență, spălare a banilor în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat.

În același timp, Bogdan Padiu, directorul Teamnet International, și Cristian Anastasescu, ca administrator al Asesoft International, erau acuzați de complicitate la trafic de influență și spălare a banilor, ambele în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat.

Acuzațiile, potrivit DNA, au legătură cu atribuirea contractelor IT din domeniul sănătății, „cum ar fi implementarea versiunii centralizate a SIUI (sistemul informativ unic integrat), Prescripția electronica, Cardul Național de Sănătate, Dosarul electronic de sănătate, Sistemul informatic pentru gestiunea concediilor medicale, Sisteme pentru gestiunea rețetelor de medicamente necompensate, precum și în alte domenii cum ar fi cadastrul (Registrul electronic National al Nomenclaturilor Stradale), externe (Sistemul informatic pentru managementul integrat al serviciilor pentru cetățeni), Casa de pensii (Dezvoltarea sistemului de administrare a documentelor și proceselor de muncă în administrația publică), Agenția pentru ocuparea forței de muncă (gestionarea resurselor pentru îmbunătățirea calității serviciilor aferente persoanelor aflate în căutare de muncă), mediu (servicii de elaborare a Planului de management integrat Delta Dunării), implementarea der sisteme informatice la unele consilii județene etc”.

În rechizitoriu se detaliază că Ghiță controla de fapt atât Teamnet International, cât și Asesoft International, prin intermediul cărora ar fi primit de la societatea beneficiară a contractelor publice suma totală de 29.464.441 lei, inclusiv în perioada în care acesta era deputat. Dat fiind prejudiciul reținut, procurorii au dispus ca, în vederea luării măsurii confiscării speciale, să fie luate măsuri asiguratorii asupra bunurilor imobile deținute de Sebastian Ghiță.

Acum, procurorii anticorupție anunță că fostul deputat din perioada 2012 – 2016, iar anterior reprezentant al celor două societăți comerciale, a fost trimis în judecată pentru trafic de influență (cinci infracțiuni dintre care patru în formă continuată) și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, administratorul – cumnat – complicitate la trafic de influență (trei infracțiuni dintre care două în formă continuată) și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, iar directorul general pentru complicitate la trafic de influență (două infracțiuni, ambele în formă continuată).

Instituțiile și autoritățile publice au contractat, în perioada 2006 – 2015, programe informatice finanțate din fonduri publice și din fonduri europene, de la mai multe societăți comerciale cu activitate în domeniul IT sau de la asocierea dintre acestea și două societăți inițial deținute, ulterior controlate de inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian. În această perioadă, segmentul proiectelor de infrastructură IT din România ar fi fost afectat, într-un mod determinant, de influența și controlul deținut de acesta, în acord cu factorul politic, asupra modului de încredințare și chiar de generare a marilor proiecte de IT, de către autoritățile publice.

De regulă, câștigarea unei licitații privind achiziția de servicii în domeniul IT, de către societățile de profil, ar fi avut un preț care se achita inculpatului Ghiță Sebastian Aurelian, pretins de acesta. Acest preț ar fi fost achitat prin intermediul societăților controlate de inculpat, pe bază de operațiuni fictive înregistrate între societățile interesate în procedura achiziției și societățile controlate de inculpat.

Concret, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian ar fi pretins și ar fi primit diferite sume de bani, în perioada 2010-2014, de la reprezentanții unei societăți din domeniul IT, pretinzând sau lăsând să se creadă că are influență asupra factorilor de decizie și funcționarilor publici implicați în proceduri de achiziție publică, pentru a-i determina să atribuie acelei societăți, contracte de achiziție publică sau să permită derularea în bune condiții a contractelor deja încheiate.

Proveniența banilor reprezentând „prețul” intervenției ar fi fost disimulată, la indicațiile inculpatului Ghiță Sebastian Aurelian, în operațiuni comerciale fictive între societatea care a primit contractele publice și două firme controlate de inculpatul menționat, prin intermediul celorlalți doi și al unor societăți offshore.

Plățile ar fi fost disimulate în contravaloarea unor servicii IT care nu au fost prestate în realitate și care au avut la bază documente false. La întocmirea/semnarea documentelor false ar fi participat ceilalți doi coinculpați, în calitate de administrator, respectiv director general al celor doua firme controlate de Ghiță Sebastian Aurelian”, mai precizează DNA.

Articolul precedentDNA a confirmat: Procurorii au descins la sediul ANPC. Detalii exclusive
Articolul următorȘpăgi de 9.500 de euro pentru angajări la un spital din București