Un cetatean austriac în vârstă de 44 de ani, care are afaceri în Timișoara, este cercetat într-un dosar de șantaj, hărțuire, violare de domiciliu și violarea vieții private, după ce timp de mai multe luni și-a urmărit fosta iubită.
Femeia, care are 30 de ani și care este din Timișoara, încheiase relația cu cetățeanul austriac, însă acesta a încercat să o convingă să revină în viața sa. Pentru că aceasta a refuzat, bărbatul a apelat la ajutorul unor detectivi particulari pentru o o monitoriza permanent. Din ce spun oamenii legii, femeii i-au fost montate în casă și în mașină dispozitive de ascultare, ba chiar cetățeanul austriac a intrat în casa sa.
Azi, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Timișoara, au efectuat 5 percheziții domiciliare, pe raza județelor Arad și Timiș, în dosar fiind cercetați și alți doi bărbați, cu vârste cuprinse între 44 și 48 de ani. Procurorii spun că cei trei au constituit un grup infracțional organizat, în scop de de șantaj, hărțuire, violare de domiciliu și violarea vieții private.
„În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2021, un cetățean austriac împreună cu doi cetățeni români au constituit un grup infracțional organizat, care în mod coordonat şi repetat, prin utilizarea unor dispozitive de localizare şi dispozitive de înregistrare ambientală, au urmărit şi supravegheat fără drept o persoană vătămată de sex feminin, la domiciliul şi la locul său de muncă, cauzându-i acesteia o stare de temere pentru siguranţa sa. De asemenea, prin utilizarea repetată de constrângeri, constând în amenințări cu desfacerea contractului de muncă precum şi printr-o monitorizare ambientală agresivă, fără drept a vieţii private a victimei, membrii grupului au încercat să o determine pe aceasta, să reia o relaţie extraconjugală mai veche cu unul dintre suspecți, respectiv cetățeanul austriac.
Din probele administrate în cauză a rezultat faptul că persoana vătămată avea și calitatea de angajat la o societate comercială administrată de către cetățeanul austriac. S-a reținut faptul că, începând cu anul 2021, cetățeanul austriac dorind să reia relația cu persoana vătămată, a ameninţat-o pe aceasta în mod repetat cu desfacerea contractului de muncă, demarând o campanie de monitorizare agresivă a vieţii private a victimei.
La data de 11.01.2021, cetățeanul austriac a pătruns fără drept în locuința victimei, apelând la serviciile mai multor detectivi particulari pentru supravegherea şi hărţuirea victimei. De asemenea, acesta a procedat la localizarea şi ascultarea fără drept a convorbirilor ambientale, prin montarea de mijloace tehnice în articolele de îmbrăcăminte şi în autoturismul de serviciu utilizat de către persoana vătămată.
La solicitarea liderului grupării, pe tot parcursul anului 2021, în mod coordonat şi repetat, cei doi detectivi particulari împreună cu alte persoane din anturajul acestora, care erau neautorizate să desfăşoare activităţi de detectivi, contrar prevederilor Legii nr. 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular, încălcând dreptul la viață intimă, familială şi privată al persoanei vătămate, au procedat la supravegherea ambientală în locuri publice şi la domiciliul victimei, beneficiind de suportul tehnic clandestin al cetățeanului austriac (aparatura de localizare şi ascultare fără drept a convorbirilor ambientale).
În urma administrării actelor probatorii în dosarul penal, au fost identificate dispozitivele de localizare și de ascultare ambientală, montate pe autoturismul utilizat de către victimă, fără știrea sau acordul acesteia. În urma perchezițiilor, au fost ridicate 3 laptop-uri, 6 telefoane mobile, 1 H.D.D., 3 reportofoane și un dispozitiv GPS. La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 3 persoane. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale”, au transmis procurorii DIICOT, cu precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.