Schimbare în Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României. Începând de ieri, a fost schimbat subsecretarul de stat, două decizii fiind publicate în acest sens în Monitorul Oficial, ambele semnate de cel care în prezent asigură interimatul de premier, Florin Cîțu.

Potrivit deciziilor, Amet Aledin nu mai deține funcția de înalt funcționar public, în locul acestuia fiind numit Dincer Geafer.

Chiar dacă atât fostul subsecretar de stat cât și actualul fac parte din Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Geafer are în plus un atu: la alegerile locale din 2020 a încheiat un parteneriat politic cu PNL, pentru a asigura o majoritate sigură liberală la Consiliul Județean Constanța. Deși încă membru al UDTTMR, acesta a candidat pe listele PNL, iar până să fie numit subsecretar de stat a deținut un an mandat de consilier județean fidel PNL.

De cealaltă parte, Amet Aledin, acum în vrstă de 54 de ani, are experiență preponderent în vârfurile înalte. A fost numit în DPI ultima dată pe vremea lui Sorin Grindeanu (2017). Potrivit propriului CV, a fost subsecretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice începând cu 2012 (fiind numit de 3 ori pe funcție), în condițiile în care între 2004 și 2012 a reprezentat UDTTMR în Parlament, ca deputat. Amet Aladin a început să cocheteze cu politica devreme – între 1997 și 1999 a fost președinte al Organizației de Tineret a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, iar mai apoi, între 2001 și 2003 a fost vicepreședinte al UDTTMR – Filiala Constanța.

În 2015, Agenția Națională de Integritate spunea că Amet Aledin, în calitate de deputat, a încheiat, în legislatura 2008 — 2012, un contract civil prin care și-a angajat soția în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. Explicația acestuia a fost că de fapt veniturile pe care i le-ar fi achitat soției ar fi fost donate, și că de fapt ar fi vrut să angajeze o tânără pe cabinet. Cum nu era posibil, a apelat tot la soție să îl ajute.

Cu câteva zile înainte de verdictul ANI, Amet Aledin prezenta însă încredere că va ști ce să facă la Departamentul pentru Relații Interetnice, fiind numit președinte al DRI, luând locul celei care condusese până atunci instituția. Întâmplător sau nu, predecesoara acestuia, Lacziko Eniko, era membră a UDMR, partid care abia ce semnase moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta 4.

Cât despre noul subsecretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice, acesta a fost luat de lângă colegii săi liberali din Consiliul Județean Constanța, unde era ales din 2020. Ce îl recomandă pentru DPI? Suflul tânăr, probabil.

Potrivit celor câteva informații de pe profilul său de Facebook, Geafer Dincer este din 2017 secretar general al UDTTMR, între 2008-2017 a fost președinte Organizatia de Tineret „Ismail Gaspirali” (OTIG), între 2004-2008 – vicepreședinte Liga Studentilor Turco-Tătari din Romania (LSTTR), iar între 2001-2010 a fost membru în Ansamblul Artistic de Dansuri Tradiționale Tătărești „Qaradeniz” Constanța.

Din ce explica tot pe Facebook înainte de localele de anul trecut, alăturarea de liberali era necesară: „În urma protocolului semnat între Partidul Naţional Liberal și Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, la alegerile locale din 27 septembrie candidez pentru un loc de consilier județean. Este nevoie doar de unitate din partea noastră și votând echipa #PNL”.

Articolul precedentDan Vîlceanu, mărinimos cu Cioloș: PNL se va abține mâine de la vot ca să-l scutească de rușine
Articolul următorDan Barna compară USR cu spartanii lui Leonidas