Alarmant: Producţia de miere din România, redusă la jumătate în acest an

Principala cauza este legată de schimbările climatice.

Producţia de miere a ţării este la jumătate comparativ cu media anuală în acest an, din cauza climei şi a secetei, a afirmat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea, potrivit digi24.ro. Potrivit acestuia, apicultorii nu vor primi în acest an ajutoare de minimis, deoarece alte domenii agricole au probleme mai mari.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fettea, Europa a rămas cu stocuri de miere de anul trecut fiind importate cantităţi de miere mai ieftină din ţări extracomunitare

 Reprezentantul apicultorilor nu estimează creşteri semnificative de preţuri la miere, din cauza scăderii consumului, deşi cheltuielile au crescut cu proximativ jumătate. „Ar putea fi o scumpire de 10%, maximum 15% la unele sortimente”, a spus preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România. Potrivit lui Ioan Fetea, anul acesta este unul ciudat pentru apicultură, cu producţii sub 50% din media anuală, din cauza schimbărilor climatice.

Floarea-soarelui, din un milion şi ceva de hectare, mai mult de jumătate a fost ofilită şi nu s-a putut valorifica, a explicat acesta

„În primăvară a fost frig, au fost ploi, salcâmul a fost calamitat în proporţie de 60%, apoi a venit această secetă cruntă, florile s-au ofilit. Floarea-soarelui, din un milion şi ceva de hectare, mai mult de jumătate a fost ofilită şi nu s-a putut valorifica.

Au fost şi zone geografice unde s-a putut recolta ceva miere, dar nu la nivelul producţiei normale, în condiţiile în care floarea-soarelui dă 40-45% din producţia medie anuală. În plus, consumul de miere al românilor este redus. Nu mai avem piaţă pentru miere. Noi (Asociaţia Crescătorilor de Albine – n.r.) n-am mai avut niciun contract de export anul acesta”, a afirmat Fetea.

Apicultorii români au solicitat ajutoare de minimis de la bugetul de stat, dar ele nu vor fi acordate anul acesta.

„Au fost alte sectoare agricole mai calamitate decât noi şi anul acesta nu vom primi ajutoare de minimis. Ceruserăm 40 de milioane de euro. Dacă se dădeau 10% erau 4 milioane de euro. Era bine şi 10%, având în vedere că, din iunie, noi le dăm siropuri şi turte albinelor, deci avem costuri”, a arătat reprezentantul apicultorilor.

Mai mulți studenți olandezi au inventat vehiculul electric care absoarbe carbon







Articolul precedentMai mulți studenți olandezi au inventat vehiculul electric care absoarbe carbon
Articolul următorDiana Șoșoacă vede conspirații politice instrumentate de SRI după ce fiul său a fost amendat și a rămas fără carnet