Elevi
Elevi. Sursa foto: edupedu.ro


Programul-pilot „Masă caldă în școli 2022/2023″, aflat la a șaptea ediție, va fi extins anul acesta la 350 de școli, față de 300, anul trecut. După aprobarea normelor de aplicare a programului, vor fi organizate licitațiile după care va avea loc derularea propriu-zisă, necunoscându-se data precisă când vor acordate mesele calde, potrivit adevarul.ro.

Potrivit normelor, în funcție de caz, elevii care învață la școlile incluse în program pot primi o masă caldă preparată în regim propriu acolo unde este cantină și un spațiu adecvat de servire a mesei; de o masă caldă în regim de catering, dacă nu există cantină, hrana putând fi servită în sala de clasă sau într-un alt spațiu amenajat, sau de un pachet alimentar păstrat până în momentul servirii într-un spațiu securizat din punct de vedere al siguranței alimentare.

Programul de servire a mesei este stabilit de către conducerea fiecărei unității de învățământ, în raport de numărul de elevi, de orarul școlii și de particularitățile specifice fiecărei unități de învățământ.

Asigurarea mesei calde are loc doar pe perioada cursurilor, fiind coordonată de Ministerul Educației. Pachetul alimentar trebuie să conțină 80 de grame de pâine feliată, batoane sau chifle din făînă integrală, 40 de grame de carne, brânzeturi sau derivate din lapte și 40 de grame de legume – roșii, castraveți, salată –, la care se adaugă un fruct.

Produsele alimentare preambalate trebuie etichetate cu date privitoare la denumirea produsului, lista ingredientelor, substanțele care ar putea provoca alergii, cantitatea, dată-limită de consum, condițiile de depozitare și declarația nutrițională.

La pregătirea mesei cu mâncăruri calde nu pot fi adăugati aditivi alimentari, conservanți sau potențiatori de arome

Produsele de origine animală sau nonanimală din care se prepară aceste mâncăruri nu trebuie să conţină aditivi, uleiul folosit pentru preparare trebuind folosit o singură dată, ceapa pregătită în prima fază a etapei de gătire trebuind înăbușită cu apă. Sarea iodată utilizată nu trebuie să aibă antiaglomeranți sau orice alt aditiv, fiind recomandată evitarea asocierii alimentelor din aceeași grupă la felurile de mâncare servite. Sunt interzise mâncărurile care solicită puternic digestia de tipul iahnie de fasole cu iaurt sau compot ,tocăturile prăjite. Ouăle pot fi servite ca omletă la cuptor și nu prăjite,  rația de vitamine și săruri minerale trebuind îmbogățită cu salate din crudități și legume-frunze adăugate în supe și ciorbe. Cremele cu ouă și frișcă, maionezele sunt interzise indiferent de anotimp. Mâncarea livrată trebuie preparată în dimineața zilei în care urmează să fie servită.

Avertismentul medicilor: Tot mai multe cazuri de pneumonie la copii

Articolul precedentAvertismentul medicilor: Tot mai multe cazuri de pneumonie la copii
Articolul următorRegele Charles al III-lea, mesaj pentru britanicii care și-au arătat omagiul față de regina Elisabeta a II-a