Foto: Facebook/Alina Dumitriu
Foto: Facebook/Alina Dumitriu

Alina Dumitriu, director executiv al Asociației Sens Pozitiv și membră în cadrul organizației European AIDS Treatment Group, a abordat problema deceselor în rândul cazurilor sociale și lipsa implicării autorităților în momentul în care o persoană fără adăpost, fără acte sau familie trebuie înmormântată.

Într-un text publicat pe pagina de Facebook, Alina Dumitriu a precizat că, de cele mai multe ori, cazurile sociale sunt înmormântate dezbrăcate, iar unii decedați nu beneficiază de o slujbă de înmormântare sau de serviciile unui preot.

”Cazurile sociale” sunt înmormântate în saci din plastic. Pe majoritatea crucilor nu sunt trecute decât niște numere și data decesului

Data nașterii nu este trecută. Nimeni nu știe cine sunt și când s-au născut. Unele cruci au nume pe ele și data nașterii. Sunt cei pe care în prima luna de la deces, vine să îi recunoască cineva”, se arată în textul distribuit pe contul de Facebook.

Membra ONG-ului a mulțumit Preotului Cristian Trandafir, de la Biserica Sf. Vasile, de pe Calea Victoriei, explicând că, datorită dânsului, un om fără adăpost a fost înmormântat creștinește, îmbrăcat, în coșciug.

Persoana în cauză, cu numele de Cristi, a locuit pe străzile Bucureștiului de când avea 7 ani și, doar cu ajutorul unor persoane a avut, pentru scurt timp, o cămăruță în care s-a adăpostit.

A ținut o slujbă lungă și frumoasă, așa cum s-ar fi ținut în biserică. Ne-a dat să îi citim și noi, cele 5 persoane care au venit să îl conducă pe ultimul drum. Eugenia a gătit toată noaptea pentru a putea să îi împartă lui Cristi. Nina i-a cumpărat pantofi. Amândouă îl ajutau de mult. I-au găsit și o cămăruță în care să locuiască, după atâția ani fără adăpost”, scrie Alina Dumitriu.

Alina Dumitriu: ”M-am uitat la crucile fără nume și m-am întrebat câți dintre cei îngropați așa or fi fost persoane cu care am lucrat”

Care au luat cu ele părți din sufletul meu și m-au lăsat cu durere și furie, pentru nedreptățile pe care le-au trăit, toată viața. Primăria Municipiului Bucureşti este responsabilă cu înmormântarea cazurilor sociale. Domnule Nicușor Dan sunt atâția oameni care donează haine bune, curate. Nu se poate face cumva să fie îngropați și oamenii ăștia cu haine pe ei? Dar cu slujbă? Mulțumesc”, conclude directorul executiv al Asociației Sens Pozitiv.

Articolul precedent Îngrijorător: Peste 150.000 de hectare de vegetație din România au fost cuprinse de incendii anul acesta 
Articolul următor Tot mai mulți români cumpără mașini electrice sau hybrid
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time