foto: Energy Center
Foto-Energy Center

Premieră pe piața auto din România, anul acesta vânzarea autoturismelor electrice și hybrid a depășind vânzarea autoturismelor cu motoare diesel, a comunicat Ministerul Mediului. Potrivit reprezentanților ministerului, acest lucru s-a datorat stimulentelor acordate prin Programul Rabla PLUS, la ora actuală fiind elaborat un nou program de stimulare a achiziției automobilelor electrice, destinat automobilelor din sectorul comercial, potrivit g4media.ro.

Ministrul Mediului: Nu doar autoturismele personale poluează

„Este evident că nu doar autoturismele personale poluează, ci și autovehiculele destinate transportului de persoane și marfă. De aceea, venim în sprijinul agenților economici din România, cu un program destinat automobilelor electrice și hybrid plug-în din sectorul comercial. Lucrăm la studiile de impact și la analiza pieței împreună cu reprezentanții producătorilor și ai importatorilor auto și vom lansa Rabla Plus pentru flote comerciale în 2023”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Potrivit Ministerului Mediului, în urma analizei înmatriculărilor autoturismelor, în funcție de tipul de motorizare, în primele șapte luni, s-a constatat că vânzarea autoturismelor electrificate (full electric, hybrid plug-în și full hybrid) a înregistrat o creștere de 106,4%, atingând o cotă de piață de 20,7%. Tot în aceeași perioadă, înmatriculările autoturismelor dotate cu motoare diesel înregistrează o scădere de 29,3% față de primele șapte luni din 2021, deținand o cotă de 14,1% din total, a anunțat Ministerul Mediului.torilor și ai importatorilor auto și vom lansa Rabla Plus pentru flote comerciale în 2023”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Creștere importantă a vânzărilor de mașini electrice în acest an

Potrivit oficialilor ministerului, mașinile electrice (Full Electric) au ajuns să reprezinte 7.9% din piața românească, în timp ce în aceeași perioadă a anului 2021, reprezentau doar 1.9% din piață.„Cifrele ne arată că ne apropiem cu pași repezi de sfârșitul erei diesel. Este primul an pentru România în care se cumpără mai multe mașini verzi decât autoturisme diesel. Este o tendință atât la nivel european, cât și la nivel național unde, în ambele cazuri, constatăm o scădere a vânzărilor mașinilor diesel cu aproape 30%, în prima parte acestui an. Dacă ne uităm la autoturismele full electrice, vedem o evoluție și mai spectaculoasă, o creștere a cotei de piață cu 300% în primele șapte luni, față de aceeași perioadă a anului trecut. Este un semnal că, pe de o parte, românii încep să înțeleagă din ce în ce mai bine importanța transportului nepoluant, pe de altă parte, este rezultatul clar al programului Rabla Plus. Pentru prima dată avem în România o planificare multianuală, cu accent pe creșterea stimulării pieței de auto verzi în următorii ani”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

O comună din România are prima stațieTesla de încărcare rapidă pentru maşini electrice

Articolul precedentBucurești, 2022: După deces, oamenii fără adăpost sunt îngropați în saci de plastic. Nu există un nume trecut pe cruci, iar mulți nu au parte de o slujbă de înmormântare
Articolul următorAbuz sexual într-o școală din Constanța: ”Profesorul ne atinge în timpul orelor și ne trimite fotografii cu penisul lui”